Vijesti 26.07.2016.

Inspekcija: Rad na crno najviše među trgovcima i ugostiteljima

ČITANJE: 2 minute

U prvih šest mjeseci ove godine, Odjeljenje za inspekcijske poslove obavilo je ukupno 9.632 inspekcijska nadzora. Tokom tih kontrola, zbog utvrđenih nepravilnosti, izdali su 291 prekršajni nalog kojim su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 257.170 KM.

Inspekcija rada je zatekla 40 neprijavljenih radnika kod poslodavca, što je manje nego u istom periodu prošle godine, kada su zatečena 43 lica koja su radila na crno.

Poslovi u kojima su najčešće zatečeni radnici na crno su u oblastima trgovine i ugostiteljstva, a nisu rijetkost ni u drugim privrednim granama poput građevinarstva i prehrambene industrije.

U prvoj polovini godine isključeno je osam vozila iz drumskog saobraćaja, te izvršeno rušenje 14 objekata (dogradnja stambenih objekata, pomoćni objekti, zidane ograde, dogradnja nadstrešnica uz poslovne objekte za ljetne bašte i dr.).

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, Slaviša Sandić ocijenio je da je u svim oblastima inspekcijskog nadzora zabilježen pomak u odnosu na isti period prošle godine.

Osvrćući se na rad inspektora u prvoj polovini ove godine, Sandić je istakao da su karakteristične za posmatrani period bile integrisane kontrole srodnih inspekcija po pojedinim oblastima nadzora.

-Osim toga, zabilježena je i dobra saradnja prilikom zajedničkih kontrola ugostiteljskih objekata, prije svega, tržišne i inspekcije rada sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – naglasio je Sandić.

Prema njegovim riječima, u drugom tromjesečju tekuće godine, početkom građevinske sezone – povećan je broj vanrednih inspekcijskih kontrola na osnovu predstavki građana u oblasti gradnje, te saobraćajne inspekcije u oblasti javnih puteva.

Dolaskom toplijeg vremena, inspekcija za hranu i veterinarska inspekcija imale su pojačane kontrole namirnica, naročito lakokvarljivih, kako sa Gradske tržnice tako i u svim ostalim maloprodajnim i ugostiteljskim objektima koji posluju sa hranom.

U proteklom periodu prilikom takvih kontrola, nisu utvrđene značajne nepravilnosti.