Vijesti 08.03.2018.

Inspekcija stala na kraj antibioticima bez recepta

ČITANJE: 1 minuta

Iako je ranijih godina pojava izdavanja lijekova bez recepta bila znatno raširena, naročito kada su u pitanju antibiotici, sada je to značajno suzbijeno, ističu u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS.

“Samo povremeno u kontrolama uočimo recepte koji nisu propisani na adekvatnom obrascu i ne sadrže sve podatke koje mora sadržavati ljekarski recept”, istakli su u Inspektoratu.

Kako navode, Zdravstvena inspekcija je u ovoj godini u apotekama izvršila 72 kontrole te u tim kontrolama nisu utvrđene značajnije nepravilnosti kada je riječ o izdavanju lijekova.

Istakli su da su zbog zapažanja u prethodnim godinama imali sastanke sa zdravstvenim komorama, na kojima su, kako kažu, ukazivali da doktori medicine i stomatologije lijekove koji imaju režim izdavanja na recept moraju propisivati na obrascu recepta koji sadrži propisane podatke o pacijentu, lijeku, propisivaču i izdavaču lijeka.

Podsjećamo, novim pravilnikom je utvrđeno da će na recept biti izdavani lijekovi poput raptena K, analgina 500 mg, brufena 400 mg i drugih koji su prije izdavanja ovog pravilnika mogli da se kupe bez recepta.

To je izazvalo ogorčenje kod mnogih pacijenata, koji verbalno napadaju apotekare kad ih traže, a dobiju odgovor da moraju imati potvrdu tj. recept od doktora.

Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog drušva RS, istakla je da se u skorije vrijeme očekuje realizacija sastanka svih učesnika u aktivnostima u vezi s propisivanjem lijekova na recept.

“Uskoro treba da bude održan sastanak na kojem bi trebalo da učestvuju i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Inspektorata RS, apotekari, doktori porodične medicine i ostali učesnici koji su ključni za dalji tok aktivnosti”, rekla je Amidžićeva.

(Nezavisne)