Vijesti 01.11.2017.

Inspekcija zbog poziva stalno u vrtićima, školama i na fakultetima

ČITANJE: 2 minute

Skoro svaki dan neko pozove prosvjetnu inspekciju da prijavi neregularan konkurs, namješten ispit ili lošu vaspitačicu, a u više od 70 odsto slučajeva pokaže se da je prijava neosnovana.

U moru neosnovanih i osnovanih poziva inspekciji prednjače oni koji se odnose na namještene konkurse za posao. Nezadovoljni kandidati, redovno zovu inspekciju, ali i medije.

Naslovi poput „zaposlio svoju ćerku“, „još jedan sporan konkurs u školi“, „posao i po babu i po stričevima“ i mnogi drugi, pokazuju da na konkursima u školama ima nelegalnosti, a podaci inspekcije da ima i onih koji se žale bez osnova.

Vođeni onim da ko gubi ima pravo da se ljuti, kandidati koji ne budu primljeni na posao nezadovoljni rezultatima traže pravdu kod inspektora.

Tako je zbog nezadovoljstva prosvjetara inspekcija Republičke uprave za inspekcijske poslove, pored redovnih kontrola, imala skoro isto toliko poziva za vanredne kontrole.

– Za 9 mjeseci ove godine u oblasti obrazovanja inspekcija je izvršila 836 kontrola, od čega je izvršeno 429 vanrednih, što znači po nečijem pozivu. Od toga je u 24 odsto slučajeva utvrđeno je da su predpostavke bile opravdane, dok je u preostalih 76 odsto vanrednih kontrola konstatovano da navodi iz prijave nisu bili osnovani – objašnjava portparol ove institucije Dušanka Makivić.

Dodaje da, iako se prema podacima inspektorata ubjedljivo najviše pritužbi odnosilo na to da prijem radnika nije izvršen u skladu sa zakonom, svaki nivo obrazovanja ima i svoje druge boljke.

Tako u vrtićima često zovu zbog neodgovarajućeg broja djece u grupama, u školama se žale na nezakonito vođenje evidencija ili donošenje školskih akata, a na fakultetima su bolna tačka ispiti koji se, sudeći po žalbama, ne održavaju redovno i u svim ispitnim rokovima.

Istina među nezadovoljstvom

Pored mnogo lažnih dojava, odnosno onih koje inspektori nisu mogli opravdati, ima mnogo i onih opravdanih, i to najčešće na fakultetima.

Tako je u  kontrolama na visokoškolskim ustanovama, između ostalog, utvrđeno da se zapisnici o održanim ispitima ne dostavljaju uredno u studentsku službu, ispiti se polažu mimo zakonom utvrđenih rokova, kao i da se evidencija ne vodi u skladu sa važećim zakonskim propisima.

(EuroBlic)