Vijesti 19.02.2017.

Inspekcijske provjere hrane i higijene u “Mozaiku prijateljstva”

ČITANJE: 2 minute

Sanitarna inspekcija utvrdila je da podjela hrane u Humanitarnoj organizaciji “Mozaik prijateljstva” zadovoljava sve propise u pogledu higijene, ali da moraju biti nabavljene i potvrde u pogledu ispravnosti obroka koje doniraju pojedini građani, restorani ili organizacije.

Ovo je potvrdio predsjednik ove humanitarne organizacije Miroslav Subašić.

– Provjereni su svi sanitarno-higijenski uslovi u kuhinji u kojoj se priprema hrana, kao i njen kvalitet, i nisu utvrđene nepravilnosti. Neko je poslao pritužbu inspekciji da nije dobro da dijelimo gotove obroke koje dobijemo. Inspektori su nam objasnili kako da uzorkujemo i utvrdimo ispravnost te hrane. Ubuduće ćemo morati ostavljati po strani uzorak svakog obroka koji dobijemo da bi nadležni to kontrolisali – rekao je Subašić.

Ističe da bi bila velika šteta kada bi bilo zabranjeno služenje doniranih gotovih obroka.

– Mislim da su pojedinci željeli da nas diskredituju, bez obzira na to što samo želimo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Grijeh je bacati hranu. U gradu postoji niz humanih organizacija, restorana i pojedinaca koji doniraju bukvalno nedirnute i kvalitetne obroke i bila bi velika šteta da završe u kontejneru. Mislim da bi trebalo zakonski kažnjavati bacanje hrane, kao što rade u Francuskoj – objašnjava Subašić.

Dodaje da je u ovom slučaju naišao i na veliku podršku ljudi u Gradskoj upravi.

– Oni razumiju da mi samo želimo da pomognemo i da bi se bilo kakvo sankcionisanje obilo o leđa siromašnih građana koje pomažemo. Sve će se od sada kontrolisati – kazao je Subašić.

“Mozaik prijateljstva” pomaže siromašnim građanima podjelom “obroka ljubavi” jednom sedmično, kao i doniranih gotovih obroka, te podjelom osnovnih životnih potrepština koje nabavljaju doniranim sredstvima.

U Crvenom krstu kažu da redovno kontrolišu hranu koju služe, kao i kuhinju u pogledu sanitarno-higijenskih uslova.

– Sve se ispituje, od brisa posuđa, kuhinjskih površina i, naravno, spremljene hrane. Radnici idu na sanitarni pregled. Mi ne skupljamo gotove obroke od građana, pa nemamo tih problema – rekla je sekretar Crvenog krsta Željkica Ilić.

Potrebe

Broj zahtjeva “Mozaiku prijateljstva” za pomoć iz dana u dan je veći.

– Trenutno imamo 525 korisnika u javnoj kuhinji za “obrok ljubavi”, koji dijelimo jednom sedmično. Pored toga, stalno organizujemo akcije kao što su prikupljanje odjeće i obuće, namještaja, bebi-opreme i drugih stvari koje dijelimo socijalno ugroženima – kazao je Subašić.

(glassrpske)