Vijesti 31.07.2020.

INSPEKTORAT: Nisu samo u zdravstvu umorni, i mi smo, UKC: Đajić iznio zajednički, a ne lični stav

ČITANJE: 4 minute

Povodom izjave direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića da su inspekcijski organi “prespavali pandemiju”, Inspektorat Republike Srpske ima potrebu da upozna direktora Đajića sa brojnim aktivnostima koje ovaj organ provodi na terenu već pet mjeseci, saopšteno je iz Inspektorata.

– Imajući u vidu obaveze koje trenutno ima, mišljenja smo da direktor Đajić nema vremena da se informiše o mjerama koje preduzimaju inspekcijski organi. S obzirom da Inspektorat Republike Srpske ne komunicira na osnovu paušalnih ocjena, već isključivo na osnovu činjenica prezentovaćemo konkretne podatake koji govore o našem radu u proteklom periodu – navodi se u saopštenju.

Dodaju da su inspektori u okviru dvadesetčetvoročasovnog nadzora putnika na 19 graničnih prelaza u Republici Srpskoj izdali preko 74.600 rješenja o upućivanju lica u izolaciju u kućnoj sredini i karantinu. U pojedinim regijama inspektori su radili u smjenama i od 18 sati. U unutrašnjem nadzoru republički i inspektori jedinica lokalne samouprave, izdali su preko 20.500 rješenje o izolaciji za pozitivna lica i kontakt osobe.

– Pored vanrednih mjera inspektori su bili obavezni provoditi i nadzor u primarnim oblastima inspekcijskog nadzora. U cilju bržeg protoka roba na uvozu, bilo je uspostavljeno i dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme inspektora koji vrše kontrolu roba prilikom uvoza. U tom periodu pregledano je preko 22.000 pošiljki različitih vrsta roba – navode u Inspektoratu, prenosi Srpskainfo.

Podsjećaju da su istovremeno inspektori bili obavezni i da vrše kontrole u cilju suzbijanja nerealnog utvrđivanja cijena. Postupajući po uredbama kojima su regulisane cijene i marže, izvršeno je preko 1.000 kontrola i izrečene su kazne od 123.000 КM.

– Sa popuštanjem određenih mjera, u okviru redovnih oblasti nadzora, kontroliše se i provođenje preventivnih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa korona. Po tom osnovu inspektori su u redovnim kontrolama u proteklom periodu izvršili 2.600 provjera u različitim vrstama objekata. Pored redovnih kontrola vrši se i pojačan nadzor u dane vikenda. Akcenat u kontrolama je na ugostiteljskim objektima u večernjim satima, te vozilima javnog prevoza u kojima se na dnevnom nivou smjenjuje veći broj korisnika. U protekla dva mjeseca izvršeno je preko 8.000 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne od 94.000 КM. Skoro sve izrečene mjere odnose se na ugostiteljske objekte – navode oni.

Dodaju da Inspektorat Republike Srpske broji 245 inspektora i na osnovu prezentovanih podataka evidentno je da su njihovi fizički kapaciteti angažovani do maksimuma.

– Vjerujemo da su zdravstveni radnici umorni, a možemo potvrditi da su i inspektori. I dalje ćemo svoj posao na terenu raditi najbolje što možemo i pružati podršku zdravstvenim radnicima da što prije prevaziđemo ovu nevolju i vratimo se normalnim tokovima život – zaključuju u Inspektoratu.

“Mjere ne shvatati olako”

Nakon saopštenja Inspektorata Republike Srpske i dijela koji se odnosi na izjavu generalnog direktora UKC RS, Vlade Đajića, reagovali su i sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

– Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj u kojoj se liječi najveći broj pacijenta, a pritisak u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji na zdravstvene radnike i našu ustanovu je neizdrživ što je vidljivo kroz sve aktivnosti koje su sprovođene od početka pandemije i o kojima je javnost redovno obavještavana – navodi se u saopštenju.

Dalje navode da Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS prilikom gostovanja u Dnevniku plus RTRS nije spomenuo instituciju Inspektorat RS niti je komentarisao njen rad.

– Ne sumnjamo u podatke koje su objavili u saopštenju, u obim i težinu posla inspektora, kao ni u činjenicu da im nije lako da to čine u ovako otežanim okolnostima. Kada se pažljivo čuje i pogleda izjava može se uočiti da prof.dr Đajić nije iznio svoje lično mišljenje nego prenio poruku medicinskog osoblja (što se može vidjeti i čuti u izjavi) koje je na izmaku snaga zbog povećanog priliva pacijenata i otežanih uslova rada – navode na UKC.

Dodaju da se izjava se isključivo odnosi na gužve u ugostiteljskim objektima, na nepoštovanje propisane distance i nenošenje zaštitnih maski, te samo na one inspektore čiji je opis posla da to spriječe.

– Svima je poznato da se mjere u pojedinim objektima ne poštuju i uočljivo je da se na malom prostoru okuplja veliki broj ljudi, a da je pri tom fizička distanca čak nedopustivih 20 cm između osoba, te da se nepoštovanjem tih mjera virus korona veoma brzo širi u zajednici što rezultira time da su nam sve zdravstvene ustanove pune hospitalizovanih pacijenata oboljelih od Covid-19 – navodi se u saopštenju.

Dodaju da, s obzirom na činjenicu da se zbog trajanja teške epidemiološke situacije svi zajedno nalazimo u vrlo zahtjevnoj situaciji, te da smo na izmaku snaga, “izjava Đajića treba da bude „vjetar u leđa“ svim onima koji sprovođenje mjera shvataju olako i time dodatno opterećuju zdravstveni sistem Republike Srpske”.

(SB/banjaluka.net)