Vijesti 04.06.2021.

Inspektorat: Pratiće se postupci gradske građevinske inspekcije

ČITANJE: 1 minuta

Inspektorat Republike Srpske pratiće postupke koje vodi građevinska inspekcija grada Banjaluka sa ciljem obezbjeđivanja poštovanja zakonom propisanih procedura.

Iz Inspektorata su naveli da će to činiti kao republički organ u čijoj nadležnosti su poslovi inspekcijskog nadzora.

Svakoj stranci u postupku inspekcijskog nadzora, pa tako i u sektoru građevinske inspekcije, mora se omogućiti korišćenje zakonom zagarantovanih prava, prava na žalbu redovnih i vanrednih pravnih lijekova, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Takođe je svaki inspektor obavezan da u postupku inspekcijske kontrole poštuje procedure propisane Zakonom o opštem upravnom postupku i pripadajućim materijalnim propisima.

“Inspektorat Srpske svakodnevno putem republičkih inspektora preduzima mjere sa ciljem dosljednog provođenja zakona, te moramo naglasiti da inspekcijsko rješenje, kojim se nalaže preduzimanje mjera, pravno dejstvo proizvodi tek sa sticanjem izvršnosti, a svako preuranjeno djelovanje bi dovelo do kršenja zakona samih inspekcijskih organa, čiji zadatak je upravo provođenje zakona”, navodi se u saopštenju.

Inspektori jedinica lokalne samouprave, bez obzira o kojoj opštini ili gradu je riječ, obavezni su u svom radu da se pridržavaju procedura propisanih Zakonom o inspekcijama i pripadajućim podzakonskim aktima, jer im je upravo po tom zakonu i povjereno vršenje poslova iz nadležnosti Inspektorata Republike Srpske.

(Srna, E.M)