INSPEKTORI: Uzećemo ponovo uzorke iz Incela

Odjeljenje za inspekcije poslove Gradske uprave Banjaluka oglasilo se o zagađenju zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel”.

Načelnik ovog odjeljenja Janko Kecman izjavio je da će biti obavljeno uzrokovanje na piralen i teške metale na najmanje 16 lokacija, čiji bi rezultati trebalo da budu poznati do sredine juna.

“Kada budu sakupljeni svi rezultati onda možemo izaći pred građane”, rekao je Kecman Srni.

On je podsjetio da je 2005. godine EU sprovela projekat zbrinjavanja neuralgičnih tačaka koje su promijenile namjenu na području bivše Jugoslavije, a u koji su bili uključeni Sarajevo, Modriča i Banjaluka, odnosno krug “Incela”.

Kecman dodao da su u istraživanje 2005. godine bili uključeni i predstavnici Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

On kaže da su predstavnici Instituta, zajedno sa ekološkom inspekcijom, nakon požara u krugu “Incela” u martu ove godine, izvršili uzorkovanje na osam tačaka u ovoj poslovnoj zoni, a o rezultatima je upoznata Republička uprava za inspekcijske poslove.

Kecman dodaje da je nakon tog drugog uzorkovanja konstatovana potreba za uzorkovanjem kompletne površine Poslovne zone “Incel”.

“Poslovna zona `Incel` je pod nadležnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove. Zajedno smo konstatovali da trebamo da izvršimo ponovo uzorkovanje na kompletnoj površini `Incela` i pokrenuli smo aktivnost istraživanja zemljišta”, rekao je Kecman i dodao da je to skup postupak.

Kecman je rekao da je saniranje prostora u “Incelu” složen posao i zahtjeva dugo vremena i puno sredstava.

“Obratili smo se Republičkoj upravi za inspekcijske poslove oni su obavjestili Vladu i resorno misnistarstvo, odnosno išli smo obrnutim putem. Valjda je 2005. godine resorno ministarstvo trebalo da upozna Inspektorat šta se dešava, pa da Inspektorat reaguje još tada. Međutim, da nije bilo požara u martu ove godine, mi do tih podataka ne bi ni došli”, kaže Kecman.

On je rekao da je u krugu nekadašnjeg giganta “Incel” ostao nemaran odnos prema imovini, te da su se prostori prodavili kako bi se namirivala sredstva.

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je