Vijesti 26.04.2016.

Institucije BiH bez premca u regionu po glomaznoj administraciji: Kancelarija za žalbe rekorder

ČITANJE: 3 minute
administracia
Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od 17 članova, ubjedljivo je najbrojnija u odnosu na slične institucije koje djeluju u regionu, a možda i u Evropi.

Recimo, po žalbama na javne nabavke u Crnoj Gori odlučuju ukupno četiri člana, u Hrvatskoj devet, Srbiji takođe devet, Sloveniji pet, a slično je i u zemljama Evrope, s tim da u nekim zemljama postoji nekoliko komisija koje odlučuju u različitim oblastima javnih nabavki.

Kada je u pitanju BiH, suština je u tome da je do prije dvije godine po praktično istom broju žalbi kao i danas, odlučivalo svega šest ljudi, koji su u rokovima završavali sve predmete. Izmjenama Zakona o javnim nabavkama otvorene su dvije nove filijale u Banjaluci i Mostaru, u koje je primljeno po pet novih članova Kancelarije za razmatranje žalbi, a koji treba da odlučuju samo po žalbama na tendere do 800.000 KM.

“To je urađeno bez ikakve potrebe i prethodne analize. Prvobitno je bilo dogovoreno da sjedište Agencije za javne nabavke bude u Sarajevu, a Kancelarije za rješavanje žalbi u Banjaluci, međutim, kada to nije prošlo, dogovor je pao da budu otvorene filijale u Banjaluci i Mostaru i sada imamo situaciju da imamo 17 članova koji odlučuju, a posla praktično ima za šest do sedam ljudi”, ispričao je izvor blizak Kancelariji za rješavanje žalbi.

Isti izvor tvrdi da je broj žalbi u padu s obzirom na to da je posljednjim izmjenama Zakona o javnim nabavkama uvedena obaveza plaćanja takse koja je nekada bila 100 KM, a danas je do 10.000 KM, u zavisnosti od vrijednosti nabavke.

“Zvanično, broj žalbi je tu negdje, ali nekoliko stotina ih bude odbačeno odmah u startu, jer nisu plaćene takse, što ide u prilog tome da je bez ikakve potrebe bilo zapošljavanje dodatnog kadra”, ispričao je isti izvor.

U Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine, u okviru koje i djeluje Kancelarija za razmatranje žalbi, kažu da je tačno da je broj članova u ovoj kancelariji mnogo veći nego što je to u regionu, ali da ne treba posmatrati samo taj dio.

“U regionu je mnogo veći broj saradnika koji rade na pripremi predmeta za članove komisije i to se pokazalo kao veoma dobro, jer na taj način se više štedi s obzirom na to da su plate tih saradnika daleko manje nego plate članova komisija”, rekla je Đinita Fočo, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Ipak i u Kancelariji za razmatranje žalbi, članovi ne rade sami, jer su u filijalama u Banjaluci i Mostaru već zaposleni referenti za prijem i otpremu pošte, a u toku je prijem po jednog državnog službenika na radnom mjestu stručni savjetnik za javne nabavke.

“Pored navedenog, Ured za razmatranje žalbi, podnio je zahtjev za dodatno zapošljavanje i po istom zahtjevu od Ministarstva finansija i trezora nismo dobili sagalsnost”, navodi se u odgovoru Kancelarije za razmatranje žalbi na jedno od pitanja koje je postavljeno na nedavno završenoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

(Nezavisne)