Vijesti 26.04.2022.

Institucije BiH bez ugovora za struju, mjesečno će za ovu namjenu trošiti 200.000 KM više

ČITANJE: 2 minute

Služba za zajedničke poslove institucija BiH još nikada nije potpisala ugovor za nabavku električne energije za objekte institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, saznaje „Dnevni avaz“.

Tako su institucije BiH od prije tri mjeseca ostale bez zaključenog ugovora o nabavci struje, jer se nijedan ponuđač nije javio na raspisani tender.

Institucije BiH ostale su bez grijanja jer je dobavljač koji je izabran na tenderu odustao od isporuke energenata pravdajući to činjenicom da je došlo do povećanja cijena lož-ulja i mazuta. Sve je to rezultiralo dodatnim troškovima.

S novom aferom koja potresa Službu za zajedničke poslove BiH upoznato je nedavno i Vijeća ministara BiH.

Naime, ova institucija ih je obavijestila da nijedan ponuđač nije poslao ponude na otvoreni javni poziv, čime su ga morali poništiti. Vrijednost ugovora za objekte u Sarajevu i Tuzli iznosi 3,3 miliona KM, a za Mostar 94.215 KM.

Saznajemo da je tražena saglasnost od Agencije za javne nabavke za raspisivanje pregovaračkog postupka, no ni tu nisu imali sreće. O tome svjedoči i dokumentacija koja je u posjedu „Avaza“.

Međutim, da stvar bude gora, zbog novonastale situacije Služba je morala gasiti vatru tako što se odlučila za nabavku struje po komercijalnoj cijeni, to jest na otvorenom tržištu. Takva odluka Uprave, s Draganom Šojićem na čelu, donijela je nove troškove za budžet BiH.

Tačnije, računi su svaki mjesec viši za 200.000 KM nego da je potpisan ugovor sa snabdjevačem. Sada se pokušava naći rješenje, ali do tada država je već u minusu stotine hiljada KM.

Na adresu Službe za zajedničke poslove institucija BiH juče je poslan upit u vezi s tim ko je zakazao pa nije potpisan ugovor sa snabdjevačem. Međutim, odgovora nije bilo.

(SB)

Oznake: institucije BiH