Vijesti 05.08.2016.

Institucije iz BiH ne haju ni za najmlađe?!

ČITANJE: 5 minuta

Broj koji trenutno savjetodavna linija za djecu i mlade Plavi telefon koristi je privremen te bi trebali preći na univerzalni broj za cijelu Evropu. Iako je usvajanje pomenutog broja obavezno za BiH i u okviru ulaska u EU, Savjet ministara BiH se, iz njima znanih razloga, ne odlučuje na takav potez!

Pošto je djeci potrebno da se što prije krenu navikavati na novi broj, i kako je sa svakim novim danom odugovlačenja šteta sve veća, udruženje „Nova generacija“, u okviru kojeg radi Plavi telefon, pisalo je prije tri mjeseca Savjetu ministara BiH, ali odgovor još uvijek čekaju.

– Na osnovu razgovora sa nadležima u Regulatornoj agenciji za komunikaciju, dobili smo informaciju kako kriterijume i protokol za apliciranje i dodjeljivanje broja treba vršiti Savjet Ministara. Problem koji postoji je da nisu određeni kriterijumi koje je potrebno ispuniti kako bi neka organizacija mogla da dobije broj, niti je određen protokol za apliciranje i dodjeljivanje tih brojeva. Mi bar nemamo te informacije da je išta po tom pitanju urađeno – ističu iz udruženja i dodaju da je do kraja juna servisirano 1959 poziva na liniju Plavog telefona, a samo u junu 158 poziva te da je bilo 47 prijava nasilja.

savjet_ministara

U dopisu, koji su poslali Savjetu ministara BiH, uz pismo podrške koje im je dala CHI (Child helpline International), iz udruženja su tražili sastanak, kako bi im predstavili kompletan rad i zašto baš oni trebaju dobiti broj 116-111 na korištenje.

– CHI, čiji smo i mi postali dio, jedna je od najvećih mreža organizacija koje putem telefonskih linija pomažu djeci i mladima u 145 zemalja. Mrežu čini 183 organizacije. Kao član ove velike zajednice organizacija okupljenih oko zajedničkog cilja da budemo dostupni što većem broju djece i mladih, Plavi telefon je prepoznao važnost jedinstvenog Evropskog broja 116-111 za pomoć i podršku djeci i mladima te smatramo da je od izuzetnog značaja da se ovaj broj pokrene i stavi u funkciju i u Bosni i Hercegovini – ovim se riječima direktorica Nove generacije Maša Mirković obratila Savjetu ministara, te odgovor čeka još od 10. maja.

Asistentkinja koordinatorke Plavog telefona Bojana Delibašić Bjelić ističe da je to što je Plavi telefon u 2015. godini postao član CHI direktna potvrda kvaliteta njihovog rada.

– U BiH je Savjet Ministara tek u avgustu 2015. prepoznalo brojeve od opšteg društvenog značaja kojih ima ukupno 5 i među kojima je i broj 116-111. Nemamo informaciju da li su uopšte donijeli kriterijume za dodjelu broja – ističe naša sagovornica.

Ona dalje navodi i da je pomenuti broj u Evropi rezervisan za linije za djecu jer je prepoznat kao broj od opšteg društvenog značaja.

– Ideja je da svako dijete u Evropi zna za taj broj. I ukoliko putuje ili bude na silu odvedeno u drugu zemlju da zna da ukoliko pozove taj broj da će dobiti liniju za djecu koja mu može pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

PLAVI TELEFON NOVA GENERACIJA BANJALUKA

Cilj Plavog telefona je pružanje psihološke pomoći i podrške djeci i mladima, primarno u situacijama zlostavljanja i eksploatcije, ali je otvoren i za sve probleme sa kojima se djeca i mladi suočavaju, a o kojima ne žele ili nemaju sa kim da razgovaraju u svom neposrednom okruženju. Linija je namijenjena i odrasima koji žele pomoći djeci i mladima koja su u problemu, a ne znaju na koji način.

Bez odgovora

Veoma je razočaravajuće što Plavi telefon od državnih institucija nije prepoznat kao servis od interesa za državu jer se direktno bavi problematikom nasilja nad djecom te su servis djeci a liniju koriste i odrasli. Ni interesovanje medija nije natjeralo institucije da posvete pažnje ovom problemu. Iz Savjeta ministara BiH „loptu“ su prebacili na Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, a oni dalje na Ministarstvo civilnih poslova BiH. Sa druge strane, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS nisu komentarisati jer, kako su istakli, nisu čuli za Plavi telefon.

Jedina institucija koja je reagovala jeste Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je najavilo da će uskoro organizovati sastanak i predložiti adekvatna rješenja oko dodjele evropskog broja za Plavi telefon.

– Na osnovu inicijative Udruženja Nova generacija, za organizovanje sastanka u vezi s Plavim telefonom, podržavamo ovu inicijativu. Potrebno je, u skladu sa regulatornim odlukama Evropske komisije, osigurati pokrivenost cijelog prostora BiH i pristipačnost usluga djeci u našoj zemlji – istakli su u ovom ministarstvu.
Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom Mtel pozivi ka Plavom telefonu su besplatni bez obzira na mrežu iz koje poziv dolazi. Zaštita djece je prioritet u kojem ne postoji pojam konkurencije, te su u mnogim zemljama u svijetu tele kompanije po pitanju linija za djecu udružene i zajedno podupiru njihov rad.

Podrška i savjeti djeci i mladima

Udruženje Nova generacija je 18. februara 2013. godine pokrenula ovu savjetodavnu liniju, a od februara 2015. godine djeci i mladima je omogućeno anonimno e-mail savjetovanje putem web stranice Plavog telefona. Na ovaj način je omogućeno da djeca i mladi pisanim putem dobiju podršku i savjete. Na web stranici www.plavitelefon.ba pored e-mail savjetovanja mogu se pronaći tekstovi prilagođeni djeci i mladima, a teme su birane u skladu sa problemima sa kojima se djeca i mladi javljaju.

plavi-telefon

Plavi telefon radi od 9 do 17 časova svakog radnog dana.

Na njemu volontiraju obučeni savjetnici za savjetodavni rad na liniji za djecu i mlade. Savjetnici su u najvećoj mjeri studenti humanističkih nauka koji prolaze osnovnu obuku od 40 sati, potom mentorstvo iskusnog savjetnika od nekoliko mjeseci, dok god ne budu spremni za samostalno javljanje. Edukacija savjetnika je kontinuirana i nastavlja se nakon osnovne obuke, a grupna i individualna supervizija je redovno obezbjeđena za sve savjetnike.

Podsjećamo, i sigurna kuća za djecu, koja je u Banjaluci otvorena u junu 2013. godine, nije naišla na dovoljno razumijevanja u institucijama, te je ova ustanova zatvorena zbog nedostatka novca, iako je kroz nju prošlo više od 100 djece!

(banjaluka.net)