Institucije iza trke „Beograd Banjaluka“

biciklisticka trka banjaluka beograd

Organizatori biciklističke trke „Beograd – Banjaluka“ dobili su podršku institucija kako Republike Srpske, tako i Srbije.

Na Međunarodnom sajmu sporta u Beogradu postignut je dogovor da Ministarstvo sporta Srbije bude mnogo jače nego do sada uključeno u organizaciju trke, čije će 12. izdanje od 27. do 29. aprila iduće godine prvi put biti održano u okviru prve kategorije, dakle, na njoj će učestvovati neke od najboljih ekipa svijeta poput Astane, Skaja, Movistara i drugih. Takav rasplet zainteresovao je Vanju Udovičića, koji je dao znak da će ministarstvo, kojem je on na čelu, pružiti nesebičnu podršku kako bi sa trke otišla najljepša moguća slika u svijet.

Sa predstavnicima Ministarstva Srbije razgovarao je pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS Dragan Jaćimović.

– Naše ministarstvo podržava ovu trku dugi niz godina, ali sada ćemo se potruditi da sve podignemo na još viši nivo. Trka je u našem izboru manifestacija koje su posebno važne, a raduje i podrška Srbije – rekao je Jaćimović.

Sve će ići mnogo lakše nakon što su biciklistički savezi RS i Srbije u Beogradu potpisali sporazum o saradnji, a veliku ulogu odigraće i Predstavništvo Srpske u Srbiji.

– Ovo je jedan od događaja koji zaslužuje sve pohvale i drago mi je što su vrhovi republika to prepoznali. Predstavništvo je bilo i biće podrška organizatoru, a sada kada je trka u prvoj kategoriji svi moramo da uložimo još više truda – rekao je direktor Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović.

Osim ministarstava, iza trke su stale i turističke organizacije RS i Srbije, turističke organizacije gradova domaćina i mnogo širi društveni subjekti nego do sada, uvidjevši šansu za promociju i razvoj.

Etape

Pošto je trka postala član prve kategorije, prvi put će biti etapna. Postoji mogućnost da umjesto dvije, budu održane tri etape, a organizator je u pregovoru sa potencijalnim gradovima domaćinima.

– Vjerujem da nećemo imati problema da pronađemo još dva grada domaćina, jer su svi svjesni kakav posao mogu da naprave – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

(Glas Srpske)

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.