Vijesti 13.11.2017.

Institut pozvao domove zdravlje da obave imunizaciju nevakcinisane djece

ČITANJE: 1 minuta

 Iako još uvijek nema zabilježenih slučajeva morbila, Institut za javno zdravstvo RS zbog niske stope vakcijancije MRP vakcinom, zatražio je od domova zdravlja u RS da provjere vakcinacije djece i obave imunizaciju svih nevakcinisanih i onih koji su nepotpuno vakcinisani.

Kako su potvrdili za “Nezavisne” u Institutu, oni su pozvali roditelje na saradnju, a domove zdravlja da provjere vakcinacione kartone djece do školskog uzrasta i što prije obave imunizaciju.

“To podrazumijeva i kontrole vrtićkih uzrasta, a kako će oni u domovima zdravlja to kontrolisati, to je na njima”, kažu iz Instituta.

Dodali su da će na kraju godine znati koliko je tačno nevakcinisane djece, a za 2016. godinu obuhvat vakcinacije MRP vakcinom je bio 74 odsto, dok je za kolektivni imunitet potrebno preko 94 odsto i više.

“To znači da smo veoma ugroženi posebno mjesta gdje je nizak nivo vakcinacije MRP, a to su Banjaluka sa 51 odsto, Bijeljina 58 odsto dok je u Istočnom Sarajevu to samo 44 odsto”, navode u Institutu.

Podsjećamo, Zakonom o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti propisane su novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM, dok su ustanove i pravna lica koja ne slijede propise, kazne mnogo veće i dostižu 100.000 KM.

(Nezavisne)