Svijet 16.01.2023.

Institut za rat: Putin mijenja pristup ratu, priprema veliku stratešku akciju

ČITANJE: 1 minuta

Kremlj želi da “sprovede odlučnu akciju u narednih šest mjeseci” kako bi povratio prevlast u Ukrajini nakon niza neuspjeha i uspješnih ukrajinskih kontraofanziva, objavio je Institut za proučavanje rata u svom najnovijem ažuriranju.

“Rusija nije uspjela da postigne većinu svojih glavnih ciljeva u Ukrajini od početka invazije prošlog februara. Ruske snage nisu uspjele da zauzmu Kijev u prvim danima invazije, kao ni cijelu Lugansku i Donjecku oblast. Ukrajinske snage su oslobodile više više od 50% teritorije koju je Rusija okupirala od februara, uključujući Herson, jedinu regionalnu prijestonicu koju je Rusija uspela da zauzm”, naveo je Institut.

Ruska kampanja da cilja ukrajinsku kritičnu infrastrukturu zimi u nastojanju da demorališe Ukrajince takođe je bila neuspješna. Uprkos tome, Vladimir Putin i zvaničnici Kremlja su ponovili da nisu odustali od svojih ciljeva, piše ISV.

Prema ISV, iako Putin nije promijenio svoje ciljeve, “pojavljuju se dokazi da on mijenja fundamentalne aspekte ruskog pristupa prema ratu”.

“Odluka Kremlja da imenuje generala Valerija Gerasimova, bivšeg načelnika ruskog Generalštaba, za komandanta ruskih snaga u Ukrajini signalizira da Putin ponovo preuzima kontrolu. Napori Rusije da se pripremi za odlučnu stratešku akciju 2023. ne isključuju se međusobno s naporima Kremlja da postavi uslove za produženi rat”, izvijestio je ISV.