Vijesti 13.05.2016.

Institut za urbanizam: Uskoro Međunarodna godina mapa u BiH

ČITANJE: 3 minute
sreten jovanovic

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović najavio je da će krajem godine ova ustanova biti organizator obilježavanja Međunarodne godine mapa u BiH, događaja koji podržavaju UN i Međunarodni kartografski savez.

Jovanović u intervjuu za Srnu ističe da je svrha organizovanja ovog događaja približavanje mapa građanima i djeci školskog uzrasta, te predstavljanje primjene mapa i atlasa.

Cilj je, takođe, i predstavljanje informacionih tehnologija u prikupljanju geografskih podataka i proizvodnji vlastitih karata, te povećanje zainteresovanosti studenata za kartografiju i naučne discipline povezane sa kartografijom.

On napiminje da će ovaj događaj biti obilježen nizom aktivnosti – izložbama različitih vrsta mapa i karata različite namjene, predavanjima i interaktivnim radionicama koje će javnosti približiti proces nastajanja mapa, karata, geografskog informacionog sistema.

Prema riječima Jovanovića, Institut bi trebalo da počne aktivnosti na izradi “Prostornog informacionog sistema”, odnosno programa koji bi sadržao podatke – poput granica, naseljenih mjesta, resursa i slično.

“Na primjer, možete saznati koliko na kojem prostoru Republike Srpske ima poljoprivrednog zemljišta. Takođe, investitori mogu saznati gdje se nalazi industrijska zona, gdje je moguća gradnja i slično”, objašnjava Jovanović, koji očekuje da realizacija projekta počne ove godine.

On precizira da bi izrada ovog sistema mogla trajati oko pet godina i konstatuje da je to posao koji bi bio obavljan u kontinuitetu, s obzirom na to da će informacije biti potrebno redovno ažurirati.

Jovanović napominje da Institut posjeduje mnoge licence, poput licenci za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite životne sredine, za geološka istraživanja, za izradu dokumenata prostornog uređenja, i to strateških dokumenata.

Zatim licence za izradu tehničke dokumentacije za objekte za koje građevinsku dozvolu izdaje Ministartvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Institut, odnosno područna jedinica Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija, ima BATA sertifikat za deset područja ispitivanja i 52 akreditovane metode ispitivanja za oblast betona i betonskih proizvoda, kamena i agregata, opekarskih proizvoda i građevinske keramike…

Institut posjeduje laboratorije i vlastitu opremu za obavljanje navedenih ispitivanja, kao i respektabilnu kadrovsku strukturu, što omogućava da na zahtjeve tržišta odgovori blagovremeno i profesionalno.

Jovanović naglašava da je Institut prije dva mjeseca potpisao ugovor o dugoročnoj saradnji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije i ocjenjuje da će ova saradnja doprinijeti boljem poslovanju i kvalitetu rada dvije ustanove.

“U najavi je izrada prostornog plana područja posebne namjene za sistem hiroelektrana na srednjoj Drini. Dva instituta bi trebalo da, u dogovoru dvije vlade, rade na izradi tog plana. To je obiman posao i relativna je stvar koliko bi to moglo trajati”, navodi Jovanović za Srnu.

Saradnja će biti ostvarena i na drugim projektima, kao što su infrastrukturni koridori, transgranična saradnja, zajednički nastupi na regionalnim i međunarodnim projektima… U planu je i potpisivanje ugovora o saradnji sa Zavodom za urbanizam Vojvodine.

Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske jeste samofinansirajuća javna ustanova pod okriljem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, u kojoj je zaposleno više od 130 ljudi, od kojih je više od 80 odsto visokobrazovan kadar.

(Agencije)