Vijesti 05.08.2016.

Instrukcije iz „teških nauka“ popularan oblik zarade

ČITANJE: 2 minute

Oni koji se dobro razumiju u oblasti s kojima većina studenta i učenika „slabo barata“, za samo nekoliko sati rada dnevno, mogu da zarade oko 500 KM tokom mjeseca.

Stotine oglasa za privatne časove svakodnevno se objavljuje, a posla ima za sve njih – zarađuje se na propustima profesora i studentima „kampanjcima“. Instruktori koje su unovčili svoje znanje najčešće daju instrukcije iz matematike, fizike, hemije, ali i stranih jezika. Cijene variraju u odnosu na težinu gradiva, a čas u prosjeku košta 10 do 25 KM.

Apsolvent Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Maja Malešević već godinu dana daje instrukcije iz matematike i kaže da joj je to dobar vid dodatne zarade.

– Instrukcije dajem onoliko koliko mi obaveze ne fakultetu dozvoljavaju, otprilike tri sata dnevno, ali to mi je dovoljno da zaradim oko 500 KM mjesečno – ispričala je Maja.

Najviše posla sa studentima ima tokom ljeta, odnosno za vrijeme ispitnog roka, ali su najčešće mušterije, ipak, školarci koje roditelji dovode kako bi se pripremili za kontrolne ili popravili loše ocjene.

– Roditelji su oni koji forsiraju djecu da uče, tako da imam formirane grupe djece kojim dajem instrukcije, najčešće u januaru na zimskom raspustu, kako bi se pripremili za dolazeće obaveze – kaže Maja.

Na lijenim studentima i ambicioznim roditeljima ne zarađuju samo vrijedni studenti, nego i zaposleni, koji svoje slobodno vrijeme koriste kako bi dodatno zaradili.

Davor Matić iz Banjaluke, zaposlen u jednon firmi, svoje slobodne poslijepodnevne časove i vikende koristi dajući instrukcije iz prirodnih nauka.

– Jedan školski čas naplaćujem 15 KM, radnim danima dnevno mogu izdvojiti tri sata, a vikendom više. Sve zavisi od obaveza na poslu – rekao je Matić, dodavši da mu je zarada sa strane uvek dobro došla.

Zbog mnogo studenata, profesori na fakultetima nemaju vremena da se posvete svakom pojedinačno, a i studenti sami priznaju da su lijeni, te odmaraju čitavo proljeće, a ljeti pred ispitni rok nemaju vremena da sami vježbaju, pa im instrukcije dobro dođu.

– Išao sam samo tri puta i bilo mi je dovoljno da savladam gradivo koje mi nije bilo jasno. Puno je lakše kad ti objasni neko ko zna, nego da se sam patiš s onim što ne razumiješ – ispričao je Đorđe Tihomirović, student Mašinskog fakulteta koji je išao na instrukcije iz matematike.

Privatni časovi umjesto kurseva

Sve traženije su instrukcije jezika, uglavnom kod mališana koje roditelji žele pripremiti za nastavu, ili starijim đacima koji se pripremaju za kontrolni.

Kako bi izbjegli skupe kurseva jezika, oni koji kojima su jezici slaba strana lakše je, kažu, da plate oko 20 KM nekoliko sati kako bi im instruktor objasnio baš ono nejasno.

Pored njemačkog i engleskog, popularan je i latinski, koji je za mnoge učenike medicinskih, veterinarskih škola, te gimnazije golema prepreka.

(Blic)