Vijesti 14.02.2017.

Instrumenti za mjerenje zagađenosti ne rade

ČITANJE: 1 minuta

Iako globalna vizuelna mapa zagađenja pokazuje da je iznad nas vazduh veoma zagađen, Republički hirdrometeorološki zavod RS (HMZ RS) ne može to ni da izmjeri zato što im ne rade instrumenti!

Na naše pitanje o zagađenju vazduha u Banjaluci u ovom zavodu su nam rekli da su njihovi posljednji izvještaji vezani za decembar, a da januarske podatke još uvijek nemaju.
– Uprkos tome, izvještajim kojima oni raspolažu tvrde da zagađenje ne prelazi granične vrijednosti propisane zakonom. U prevodu, sve je u granicama normale, iako je iza nas opaka zima za vrijeme koje je bilo mnogo više loženja, pa samim tim moralo je biti i jačeg zagađenja – kažu u HMZ RS.

Na zvaničnoj stranici grada Banjaluka stoji izvještaj za januar mjesec i to za tri mjerne stanice. Na pokretnim stanicama u Centru, Boriku i Paprikovcu mjere se vrijednosti koncentracije sumpor-dioksida, ugljen-monoksida, azotnih oksida, olova, benzena, prizemnog ozona, arsena, kadmija, nikla, benzo(a)pirena i lebdećih čestica.

Dugogodišnjim praćenjem rasta i pada koncentracija zagađivača u vazduhu utvrđeno je da za vrijeme grijne sezona opada kvalitet vazduha, navodi se na ovoj stranici.

Dok čekamo odgovore dostavljene na adresu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali i grada, fotografije trenutnog stanja nad našim područjem pokazuju da situacija nije ni malo naivna.

Poređenja radi, Zagreb je danas jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, a istom bojom smo označeni i mi. Koliko to ima uticaj na Banjaluku i Republiku Srpsku još uvijek niko nije našao za shodno da nam objasni.

zagadjenje

 

(srpskacafe)