Vijesti 31.03.2016.

Interaktivni Sajam srednjih škola: Više od 70 zanimanja vidjeli u praksi

ČITANJE: 1 minuta
SAJAM
Učenicima devetih razreda osnovnih škola juče su predstavljena zanimanja i srednje škole na interaktivnom Sajmu srednjih škola, koji je održan u Domu omladine, pa su praktično mogli vidjeti šta bi mogli raditi s potencijalnim zanimanjem.

Tako su učenici Poljoprivredne škole izložili rasade, učenici Ugostiteljske škole hranu, a učenici Medicinske škole lijekove i medicinske aparate…

-Glavna ideja sajma je prezentacija i promocija srednjih škola i zanimanja smjerova za koje školuju učenike. Poseban naglasak je stavljen na deficitarna zanimanja. Na sajmu je predstavljeno više od 70 zanimanja iz 12 srednjih škola sa područja grada, te preko 100 djece u ulozi izlagača koji predstavljaju zanimanja za koja se mladi ljudi mogu školovati- rekao je Ante Jurić Marijanović, menadžer programa zapošljavanja i preduzetništva u OKC Banjaluka.

Na sajmu su se predstavile Tehnička škola, Tehnološka škola, Ugostiteljska i Poljoprivredna škola, zatim Ekonomska škola, Građevinska škola, SŠC “Gemit Apeiron”, Gradska razvojna agencija, “Prilika plus” i mnogi drugi. Sajam, u saradnji s Omladinskim komunikativnim centrom, organizuje Gradska uprava uz podršku švicarskog “Solidara”, USAID-a i kompanije “Bingo”.

-Škole se prezentuju na originalan i interaktivan način. Učenici devetih razreda, koji biraju zanimanja, mogu neposredno vidjeti kako izgledaju zanimanja u praksi. Cilj sajma je što vjernije dočarati mladima koji razmišljaju o karijeri i budućnosti kako određena zanimanja izgledaju- istakao je Jurić Marijanović.

Darko Vučeta, učenik Ugostiteljske škole, kaže da ga je od malih nogu privlačilo ugostiteljstvo pa je zbog toga izabrao upravo ovu školu.

-Preporučio bih mladima ovu školu jer u njoj ima raznih zanimanja, pa svako može naći nešto što ga zanima- rekao je Vučeta.

(NN)