Politika 12.04.2021.

“INTERES GRAĐANA MARGINALIZOVAN” Pokret Pravde traži raspisivanje izbora za Savjete mjesnih zajednica u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Pokret Pravde uputio je danas dopis predsjedniku Skupštine Grada Mladenu Iliću i gradonačelniku Grada Drašku Stanivukoviću u kojem je zatraženo hitno zakazivanje sjednice Skupštine Grada na kojoj će biti raspisani izbori za Savjete mjesnih zajednica.

U otvorenom pismo, koje je ovaj pokret uputio Skupštini grada Banjaluka ukazuje se na zakonske propuste koji su učinjeni u vezi sa izostankom izbora za Savjete mjesnih zajednica, a koji, prema Statutu Grada treba da budu održani najkasnije 90 dana od konstituisanja organa Grada Banjaluka.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Zašto se ćuti o kršenju Statuta Grada, a u vezi sa sprovođenjem izbora za Savjete mjesnih zajednica?

Ko to onemogućava građanima neposredno učešće u lokalnoj samoupravi?

Zašto SVI ćute o ovoj nezakonitosti?

Članom 116. Statuta Grada propisano je da se izbori za Savjete mjesnih zajednica održavaju najkasnije 90 dana od konstituisanja organa Grada Banjaluka.

Članom 36. Statuta Grada propisano je da su organi Grada Gradonačelnik i Skupština Grada. Gradonačelnik je dužnost preuzeo 24.12. prošle godine, a Skupština Grada je konstituisana 5.1. ove godine. Dakle, tog dana je završeno sa konstituisanjem organa Grada. Vođeni Statutom, izbori za Savjete mjesnih zajednica trebali su da budu održani do 5.4.2021. godine. Ali, ti izbori ne samo da nisu održani. Oni nisu ni raspisani!

Potvrdu svega navedenog dobili smo i od Gradske izborne komisije 9.4.2021. godine.

Šta da očekujemo od Skupštine Grada koja ne poštuje Statut Grada?

Nažalost, nastavlja se proces marginalizacije mjesnih zajednica, a time i marginalizacije potreba i interesa građana!

Skupština Grada kršenjem Statuta šalje poruku da participacija građana u kreiranju lokalnih politika nije važna, a čini se ni poželjna.

Poručujemo Skupštini Grada da demokratija podrazumijeva uključivanje, a ne isključivanje građana iz političkog života.

Građani Banjaluke jesu birali svoje predstavnike u Skupštini Grada, ali to nikako ne znači da se tu završava uloga građana u političkom životu Grada. Ona se upravo ostvaruje kroz mjesne zajednice na koje je Skupština grada „zaboravila“.

Pokret Pravde je posebnu pažnju posvetio temi mjesnih zajednica u toku predizborne kampanje na proteklim lokalnim izborima u Banjaluci. Za nas mjesne zajednice moraju biti generatori lokalnih politika. Nečinjenjem i ćutanjem, Skupština grada Banjaluka mjesne zajednice tretira kao mrtvo slovo na papiru i to ne bilo kakvom papiru – Statutu Grada.

Pokret Pravde će danas uputiti dopis predsjedniku Skupštine Grada Mladenu Iliću i Gradonačelniku Grada Drašku Stanivukoviću u kojem ćemo zatražiti hitno zakazivanje sjednice Skupštine Grada na kojoj će biti raspisani izbori za Savjete mjesnih zajednica.

(N.S)