Politika 20.10.2015.

Interesi Srpske narušeni i kroz različita tijela i komisije na nivou BiH

ČITANJE: 1 minuta
nsrs
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada Srpske smatra da su njeni interesi narušeni i kroz izbor i imenovanja članova različitih tijela i komisija na nivou BiH.

– Jedan od primjera je i izbor članova Komisije za primjenu programa zaštite svjedoka u BiH, gdje od tri imenovana člana nijedan nije srpske nacionalnosti, zbog čega je takav prijedlog nekoliko puta skidan sa dnevnog reda sjednica prethodnog Savjeta ministara, a onda ga naprasno prihvata novi Savjet ministara, uprkos nepostojanju nacionalnog balansa- rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u nadležnosti ove značajne komisije i pružanje fizičke zaštite svjedocima, davanje privremenog lažnog identiteta njima i njihovim porodicama, kreiranje privremenih podataka o vlasništvu, te premještanje svjedoka po lokacijama u okviru BiH.

– Obrazloženje da je sve urađeno po zakonu i da članove Komisije predlažu Sud i Tužilaštvo BiH nije prihvatljivo, jer se o nacionalnom balansu moralo voditi računa isto kao i u prethodnom Savjetu ministara, ali nije- rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je sporno i imenovanje radne grupe za izradu izmjena Zakona o zaštiti tajnih podataka, jer prilikom imenovanja nove radne grupe za izradu ovog zakona nije predviđeno učešće predstavnika MUP-a Srpske, iako je ova institucija u velikoj mjeri nadležna za ova pitanja.

– Svjedoci smo kontroverznih obrazloženja povodom ovog imenovanja, od onog da nije formirana nikakva nova radna grupa bez predstavnika MUP-a Srpske do onog da akt o imenovanju postoji, ali je ministrov potpis falsifikovan, pa do toga da je problem riješen, ali da javnost ne treba da zna kako- podsjetila je Cvijanovićeva.

(Agencije)