Vijesti 23.04.2016.

Internacionalna škola tužila Mahirove roditelje za klevetu: Traže 200.000KM

ČITANJE: 2 minute
mahirov otac
Dubravko Lovrenović i Alisa Mahmutović, očuh i majka tragično stradalog Mahira Rakovca, oglasili su se saopštenjem za javnost u kojem ističu da ih je Internacionalna škola “Bosna Sema” tužila za klevetu.

“Obavještavamo vas da nas je, vjerovali ili ne, Internacionalna škola iz Sarajeva tužila za klevetu, pri tome postavljajući kao odštetni zahtjev iznos od 100.000 KM za svakog od nas, što znači ukupno 200.000 KM. Toliko, naime, prema njihovoj procjeni, iznose duševne boli koje smo im prethodno, uz obilje materijalnih dokaza, prouzročili javno govoreći o okolnostima koje su prethodile smrti njihovog dugogodišnjeg učenika, a našega sina i posinka, Mahira Rakovca. Oni izgleda sve mogu pretvoriti u novac, i bol i mržnju, i ljubav i svaku emociju, navodi se u pismu koje potpisuju Lovrenović i Mahmutović.

U tužbi je, kako dalje navode, istaknuto da se kleveta zasniva na narušavanju ugleda škole i ekonomskoj šteti koja im je nanesena “medijskom hajkom“.

“Mi nismo lovci – ‘hajkači’ nego intelektualci i humanisti koji nastoje osvijestiti jedan društveni problem, koji bi oni po svaku cijenu, skupa sa zainteresiranim ‘zabrinutim’ roditeljima, nastojali gurnuti pod tepih, svako za svoj groš, a pri tom koristeći se brutalnom zamjenom teza o ‘porodičnom nasilju'”, pišu Lovrenović i Mahmutović.

Pitaju se da li će Internacionalna škola, upravo zbog vlastitog ugleda, za klevetu tužiti i ambasadu Turske u čijem saopštenju od 13. januara 2016. između ostalog stoji da je “velika želja Ambasade da se utvrde počinioci, oni koji su pokazali nemar, te da se pravni postupak do kraja sprovede“.

“Tursko veleposlanstvo javno se ograđuje od škole, poručujući da su u Turskoj u toku sudski procesi protiv grupe s kojom su ideološki povezani i upravitelji tih škola, pod optužbom da su ‘osnovali oružanu terorističku organizacijuʼ. Također Ambasada Republike Turske, obraćajući se građanima Bosne i Hercegovine, ističe da ‘Turska nikako ne stoji iza tih škola i njihove grupe, te građane poziva da budu oprezni u vezi spomenutih škola i grupe’. Što se nas tiče, mi suđenje priželjkujemo radi iznošenja materijalnih dokaza čime ćemo bitno i ‘sećijama’ otežati donošenje diskriminirajućih sudskih odluka. Tako će se i gospođa Meagan Smith-Hrle, pravna savjetnica pri misiji OSCE-a u BiH, u svojoj pravosudnoj reformi morati suočiti sa teško oborivim dokazima”, navodi se u pismu koje potpisuju Lovrenović i Mahmutović.

(klix)