Vijesti 09.02.2017.

Internet anketa među banjalučkim studentima: Profesori predaju pijani i vrijeđaju

ČITANJE: 2 minute

Profesori Univerziteta u Banjaluci nerijetko na nastavu dolaze pijani, vrijeđaju studente i ophode se prema njima na ružan način, a sa velikim brojem njih studenti ne mogu ostvariti nikakvu komunikaciju.

Ovo su podaci internetske ankete na koju već godinu dana studenti, ali i zaposleni na Univerzitetu mogu davati odgovore, o tome koji je najbolji i najlošiji fakultet kao i najbolji i najlošiji profesor, pišu Nezavisne novine.

Neslavnu titulu nalošijeg fakulteta ponio je Arhitektonsko-građevinski fakultet, zatim Medicinski i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, a najbolje ocjene su dobili Elektrotehnički, Poljoprivredni, Mašinski, Ekonomski i Fakultet političkih nauka.

Kada su u pitanju ocjene profesora, najlošiju su ponijeli profesori AGF s prosjekom od 1,81, zatim Medicinskog 2,07, te profesori Mašinskog sa ocjenom 2,14.

Prema mišljenju studenata, najbolju ocjenu 4,99 zaslužili su profesori Elektrotehničkog fakulteta, te Ekonomskog 4,95 i Filološkog 4,95.

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, kazao je da su studenti pored ocjene koju su davali profesorima navodili i razloge za nju.

– Za profesore koje su ocijenili lošijim ocjenama studenti su navodili razne stvari – od toga da nastavu drže u alkoholisanom stanju do toga da galame na njih, vrijeđaju ih kao i da neke skoro i da ne upoznaju jer ne drže nastavu – kazao je Milišić.

Goran Vučić, potpredsjednik Unije studenata, kaže da je anketa napravljena po ugledu na ankete koje sprovode univerziteti u Beogradu i Zagrebu.

– Ta anketa je aktivna godinu dana. Studenti su ocjenjivali stepen tehničke opremljenosti fakulteta, kvalitet studijskih programa i stečenog znanja, ali i mogućnost zapošljavanja nakon diplomiranja, odnos profesora i studentskih službi prema studentima, te njihovu angažovanost u radu – naveo je Vučić, dodajući da je do sada učestvovalo oko 1.300 studenata.

Prema njegovim riječima, studenti su imali veliki broj primjedbi na lošu opremu na fakultetima i nemogućnost održavanja praktične nastave.

– Studentima su unaprijed na osnovu ličnih podataka zadati korisnički nalozi koje aktiviraju na online aplikaciji unošenjem tzv. sigurnosnih podataka i kreiranjem korisničkog imena i šifre. Korisnik potom na mejl adresu dobija potvrdu aktivacije i u mogućnosti je da koristi svoj nalog – objašnjava Vučić.

Brankica Milojević, dekan AGF, kazala je da oni poštuju mišljenje studenata, ali da je ocjena rezultat malog broja studenata bez jasno definisanog načina ocjenjivanja.

(Nezavisne)