Vijesti 15.11.2015.

Interpol poslao zahtjeve BiH za provjeru lica u vazi sa terorističkim napadom u Parizu

ČITANJE: 3 minute
Interpol
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić rekao je večeras u Sarajevu da su policijske agencije u BiH dobile zahtjeve od Interpola za provjeru nekih lica i radnji u vezi sa sinoćnjim terorističkim napadom u Parizu.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka Udarne radne grupe za borbu protiv terorizma, koju čine predstavnici Tužilaštva BiH i obavještajnih i policijskih struktura na nivou BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, istakao da se ovi zahtjevi Interpola ne odnose na državljane BiH.

Vilić je potvrdio da postoji nadzor nad bezbjednosno interesantnim licima u BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić istakao je da postoji jaka saradnja sa francuskim obavještajnim službama i policijskih agencijama.

-Posredstvom Interpola razmjenjujemo sa njima informacije i zajedno tragamo za određenim brojem lica za koje oni imaju indicije da su umiješana u terorističke napade u Parizu. To se ne odnosi na državljane BiH ili strance koji imaju bilo kakvu vezu sa BiH- pojasnio je Mektić.

Vilić je ponovio da je Direkcija već sinoć, u saradnji sa ostalim policijskim agencijama, preduzela određene mjere i radnje na zaštiti diplomatsko-konzularnih predstavništava /DKP/, ali da ne zna do kada će one ostati na snazi jer to zavisi od razvoja situacije.

Prema njegovim riječima, sve policijske agencije preduzele su mjere na većem nivou iz njihove nadležnosti.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je izražena spremnost da se izađe u susret i uradi sve što francuska Ambasada i država od BiH budu tražile.

“Podignut je stepen bezbjednosti svih DKP-ova, a posebno su zaštićeni Ambasada i druge institucije koje imaju vezi sa Francuskom”, istakao je Zvizdić.

On je naveo da će Savjet ministara BiH vrlo aktivno i konzistentno nastaviti da realizuje Strategiju borbe protiv terorizma i svih obika ekstremizma i da će dati svaku vrstu pomoći policijskim i obavještajnim agencijama, a posebno Tužilaštvu BiH.

-Vrlo brzo će biti ponovo reaktivirana sva tijela predviđena Strategijom koja će biti isključivo nadležna za borbu protiv terorizma i ekstremizma – prije svih operativna i udarna grupa – s ciljem pravovremene razmjene informacija, preventivnog djelovanja i efikasne borbe protiv terorizma i svih drugih oblika kriminala- naglasio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o daljim modelima i oblicima koje BiH mora da preduzme u vezi sa mogućim dolaskom migranata na ovo područje.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović rekao je da moraju biti ojačani svi kapaciteti na svim nivoima kad je riječ o bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, Visoki sudski i tužilački savjet BiH treba do kraja godine da izabere osam tužilaca zaduženih za predmete iz oblasti terorizma za čiji rad su obezbijeđena sredstva.

On je naglasio da ne može jedan i po tužilac da radi na predmetima terorizma.
Salihović smatra i da koordinacija policijskih tijela mora da bude još bolja.

(Agencije)

Oznake: Denis Zvizdić