Vijesti 12.05.2016.

Interpol raspisao crvenu potjernicu za bivšim komesarom policije Ramom Brkićem

ČITANJE: 1 minuta
interpol

Interpol je raspisao crvenu potjernicu za bivšim komesarom policije Unsko-sanskog kantona Ramom Brkićem koji je pobjegao u martu ove godine iz BiH, a koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru prošle godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom, te zloupotrebom položaja.

Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. marta, ali je 27. februara ove godine u jutarnjim satima prešao granični prelaz s Republikom Hrvatskom Izačić. Od tada mu se gubi svaki trag.

“Ramo Brkić, Senad Šabić i Satko Kekić su proglašeni krivim što su, nakon što je Ramo Brkić dana 23.08.2006.godine imenovan na dužnost komesara policije USK-a, odlučio je da koristeći visoku policijsku dužnost koju obavlja vrši krivična djela, pa je u tom cilju stupio u kontakt sa osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama i koje su na području USK-a u prošlosti vršila slična krivična djela, među kojima su Senad Šabić, Nedžad Kurtović, Zijad Muratović i druge njemu poznate osobe, njima poznatim osobama na više lokacija u USK-a organizovali proizvodnju opojne droge, a u proizvodnju i prodaju droge kao pripadnici grupe uključili su se: Satko Kekić, Enver Okanović, te osobe iz inozemstva Pero Komšić iz Hrvatske i Boris Janežić iz Slovenije, a potom su organizovali i prodaju droge u inozemstvu, te podjelu dobiti sa Ramom Brkićem, komesarom policije USK”, navodi se u presudi Suda BiH.

(Klix)