Vijesti 25.02.2016.

Interpol raspisao šest crvenih potjernica za državljanima BiH

ČITANJE: 2 minute
Interpol
Interpol je na zahtjev BiH raspisao šest crvenih potjernica za njenim državljanima zbog terorizma i ilegalnog priključivanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, koje su uglavnom u sastavu “Islamske države”.

Međunarodna potraga je raspisana za Ramom Grahovićem /49/ i Ibrom Ćufurovićem /21/ iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem /53/ iz Bihaća, Jasminom Keserovićem /21/ iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem /28/ iz Gradačca, dok je šesta potjernica za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuhairijem /50/.

-Većina njih nalazi se u Siriji i pripadnici su terorističke organizacije `Islamska država`. Svi su otišli u posljednjih nekoliko godina da bi se pridružili džihadistima- rekao je sagovornik “Glasa Srpske”, blizak bezbjednosnim institucijama BiH.

Grahović je povezan sa vehabijskim vođom Huseinom Bilalom Bosnićem, koji je nedavno nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja boraca za sirijsko ratište, kao i Ćufurović, čiji je otac na suđenju Bosniću rekao da mu je sin radio i živio kod Bosnića i da je u Siriju otišao direktno iz njegove kuće.

Pečenković je u Siriju otišao krajem 2013. godine, a odveo je i suprugu i dvojicu maloljetnih sinova. On je, prema nezvaničnim informacijama, poginuo prošle godine. NJegov sin Dino Pečenković dovezao je u Sarajevo napadača na američku Ambasadu Mevlida Jašarevića 28. oktobra 2011. godine kada je izvršio taj teroristički napad.

Keserović je u Siriju otišao početkom 2013. godine i jedan je od aktera propagandnog dokumentarca “Islamske države” posvećenog BiH, Kosovu i Sandžaku.

Mešanović je jedan od osnivača paradžemata u Gradačcu, a navodno je promijenio i ime, dok je Zuhairi, koji je zbog ratnih zasluga u takozvanoj Armiji BiH dobio državljanstvo i pasoš BiH, a nalazi se u američkom zatvoru Gvantanamo.

Domaći islamistički portali objavili su da je u Siriji prvi put nastradala kompletna porodica iz BiH, koja se priključila džihadistima, a navodno su poginuli Valdes Karić, njegova trudna supruga i troje djece, kada je raketa pogodila automobil u kojem su bili. Karić je ranije živio u Švajcarskoj, a jedno vrijeme bio je pripadnik terorističke organizacije “Front al Nusra”.

(Glas)