Vijesti 01.04.2021.

INTERVENISALA I POLICIJA: Zaustavljen fizički sukob predsjednika PDA i načelnika Banovića (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Nakon požara koji je u nedjelju izbio u Rudniku mrkog uglja Banovići danas je održan protestni skup rudara ispred uprave rudnika na kojem je došlo i do naguravanja između načelnika Banovića Bege Gutića (SDA) i predsjednika PDA Mirsada Kukića. Intervenirala je i policija.

Na sve je reagirala PDA koja je oštro osudila nedolično ponašanje Bege Gutića, koji je, kako se navodi, fizički nasrnuo na Kukića, predsjednika Sindikalne organizacije RMU Banovići, prenosi raport.ba.

“Iako je Kukić dobio poziv za vanrednu sjednicu Nadzornog odbora RMU Banovići, na koju se i uredno odazvao, pred Direkcijom rudnika se, pred početak sjednice, našao i Gutić koji je ovom prilikom prijetio predsjedniku Sindikalne organizacije RMU Banovići, državnom zastupniku, ujedno i predsjedniku PDA BiH.

Predstava za javnost koju je banovićki bahati načelnik održao u prisustvu nekolicine uposlenika Općine, te tamošnjeg Doma zdravlja, među kojima su bili i direktor i pomoćnik ove javne ustanove, a veoma mali broj ljudi iz Rudnika, nije ništa do skretanje pažnje sa stvarnih problema koji se dešavaju u RMU Banovići.

Nameće se pitanje – da li je ovim isceniranim fizičkim napadom Gutić, zajedno sa Upravom RMU Banovići, želio da sakrije nedavna dešavanja u Jami Omazići, a koja se kao jedina tačka trebala naći na dnevnom redu sjednice Nadzornog odbora (Razmatranje Informacije u vezi novonastalih događaja i dešavanja u Rudniku Podzemna eksploatacija uglja – Jama Omazići), te tako da sakrije nesposobnost rukovodstva rudnika koji nisu na vrijeme prijavili ovaj tragični događaj zbog kojeg su rudari u strahu za svoju egzistenciju?!

Pokret demokratske akcija poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i Kantonalno tužilaštvo TK da preispitaju ovaj slučaj i utvrde činjenično stanje vezano za ovaj događaj, kao i Tužilaštvo BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH da zaštite Mirsada Kukića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju PDA.

(SB)