Magazin 14.11.2018.

“INTIME JAZZ FEST” Vrhunski džez solisti u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov, Matija Dedić uz pratnju Marije Šestić, te “Majamisty Trio” imena su koja će od 24. do 27. novembra u Kulturnom centru Banski dvor i u organizaciji ove kuće nastupiti na prvom izdanju “Intime Jazz Festa”.

Radi se o drugoj višednevnoj manifestiaciji koju Banski dvor pokreće u ovoj godini nakon velikog uspjeha i odjeka koji je iza sebe ostavio Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata”.

Po riječima Mladena Matovića, direktora Banskog dvora, ova kulturna ustanova “Intime Jazz Festom” nastavlja praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

“‘Intime Jazz Fest’ je konceptualno zamišljen kao ‘kamerni’ festival džez muzike koji će se prevashodno fokusirati na vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez trija koji će ulaziti u festivalsku selekciju. Fokus prvog festivala je usmjeren na vrhunske regionalne i svjetske džez pijaniste”, kazao je Matović, ističući da će festival biti otvoren koncertom poznatog pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

Ovaj džez pijanista sa dvojnim državljanstvom, srpskim i francuskim, za trideset godina svog profesionalnog iskustva održao je više od 2.000 koncerata na raznim svjetskim scenama, na brojnim umjetničkim projektima i sa različitim muzičarima svijeta. Njegov opus broji više od 30 diskografskih izdanja, od kojih je 10 samostalnih, a o njegovom umjetničkom radu i uspjehu svjedoči više od 100.000 prodatih samostalnih CD izdanja, kao i mnogobrojne turneje po čitavoj Evropi, Americi i Aziji. Od brojnih Zulfikarpašićevih priznanja valja izdvojiti nagradu za najboljeg evropskog džez umjetnika “European Jazz Prize” koju je osvojio 2005. godine, te nagradu “Victoires du Jazz” koju je dobio dva puta – 2007. godine za najbolji džez album u Francuskoj, te 2013. godine za umjetnika godine.

Drugo veče festivala planiran je koncert Vasila Hadžimanova, dok će treće večeri pred banjalučkom publikom nastupiti Matija Dedić i Marija Šestić. Četvrto i posljednje veče festivala nastupiće “Majamisty Trio”, i tako će biti okončano prvo izdanje festivala koji će, gledano po imenima učesnika, ostvariti uspjeh i zasigurno pretendovati da pređe u jednu od tradicionalnih manifestacija u gradu Banjaluka.

Svi koncerti će biti održani u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom od 20 časova, a ulaznice za sve događaje su već u prodaji i mogu se kupiti po cijeni od 10 KM na biletarnici Banskog dvora.