Magazin 29.11.2018.

Intrigantni slovenački kolektiv Irwin premijerno u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Slovenačka grupa Irwin, koja važi za jedan od najintrigantnijih umjetničkih kolektiva Istočne Evrope, predstaviće se banjalučkoj publici izložbom “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945”, koja će biti otvorena 29. novembra u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Izložba “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945” višeznačni je umjetnički projekat, koji podstiče na razmišljanje i dijalog o umjetnosti i čini nastavak ciklusa “Was ist Kunst”, koji je prethodno realizovan u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Grupa Irwin je za banjalučku izložbu izabrala gotovo stotinu portreta narodnih heroja, boraca i borkinja iz vremena NOB-a, koji se 80 godina čuvaju u depoima Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a naslikali su ih najznačajniji bh. umjetnici i umjetnice iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine. Svi portreti izrađeni su sa jednim ciljem: očuvanjem kulta sjećanja i ličnosti heroja.

Grupa Irwin, u njihovom karakterističnom maniru, koristeći već postojeće portrete, koje inkorporiraju u masivne ramove unikatno izrađene za svaki od njih, ovim djelima daće novo značenje, koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na nasljeđe iz doba socijalizma.

Preuzimanje već postojećih umjetničkih radova, uz karakterističnu upotrebu metodologije retroprincipa, po kojem je grupa Irwin prepoznatljiva, rezultiralo je jednom od produkcijski najzahtjevnijih izložbi realizovanih u MSU RS, sa ciljem da se na postavljeno pitanje, kroz posmatranje i čitanje izložbe, dođe do adekvatnog odgovora.

Da bi se dodatno pojasnio ovaj kompleksan diskurs, koji je i te kako aktuelan u današnjoj globalnoj sferi, poslužiće i katalog koji prati izložbu, sa tekstovima prof. dr Miška Šuvakovića, prof. dr Asje Mandić i prof. dr Miklavža Komelja. Katalog koji je dizajnirao Nemanja Mićević nije prosto dokument o izložbi, nego produkcijski prati kompleksnost ovog umjetničkog projekta i služi kao njen integralni dio u pokušaju da se na postavljeno pitanje “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina” pronađe odgovor.

Projekat “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945” na nov je način povezao dva muzeja: Istorijski muzej Bosne i Hercegovine i MSU RS, koji su saradnjom na ovom projektu dodatno osnažili uspješnu institucionalnu saradnju.

U okviru pratećeg programa izložbe u petak 30. novembra u 19 časova u MSURS biće održano predavanje prof. dr Miška Šuvakovića te upriličen razgovor sa članovima grupe Irwin.

Izložba će biti otvorena do 22. februara.

(Srpskacafe)