Biznis 09.12.2015.

Investicioni proboj Kine u državama regije

ČITANJE: 2 minute
stanari
Čelnici zemalja regije nedavno su posjetili Kinu, jačajući diplomatske veze s ovom zemljom te dogovarajući nove investicije sa njenim kompanijama.

I zaista, poslednjih godina kineski investitori jačaju svoje postojanje na Balkanu te tako dolaze korak bliže ujedinjenom tržištu Evropske unije.

Reporter Al Jazeere Emir Nuhanović analizirao je najzanimljivije kineske investicije u zemljama regije te istražio nove kapitalne projekte investitora s Dalekog istoka.

Energetika, cestovna infrastruktura, tekstilna industrija, pa čak i finansije – kineski investitori zainteresovani su za sve u čemu postoji šansa za profit i što će ih dovesti korak bliže tržištu Evrposke Unije.

Početak novog investicionog talasa u Evropi, Kina je najavila još krajem novembra 2013. godine, kada je ova zemlja predstavila plan za unaprijeđenje suradnje sa zemljama srednje i istočne Evrope.

Srbija

Među zemljama regije, trenutno najviše kineskih investitora uspjela je privući Srbija. U Srbiji je završila i izgradnja dva autoputa, a planirana je i izgradnje novih, što će nivo kineskih investicija u ovom sektoru podići na više od 640 miliona eura.

Termoelektrane su takođe mamac za Kineze, a u ovom sektoru najznačajnija investicija je termoelektrana i kopovi Kostolac, u čiju modernizaciju i proširenje bi trebalo biti uloženo gotovo milijarda eura.

BIH

I Bosna i Hercegovina se bori za svoj dio kolača, a kineskim investitorima najzanjimljiviji je energetski sektor ove zemlje.

Početak saradnje označila je izgradnja termoelektrane Stanari u blizini Doboja. Vrijednost ovog projekta procjenjena je na 560 miliona eura.

Pored toga, kineski investitori izrazili su spremnost za ulaganje u blok 7 termoelektrane Tuzla, što je okarakterizirano kao najznačajniji energetski projekat u Bosni i Hercegovini.

S tom investicijom i još nekoliko drugih, kineska ulaganja u energetski sektor ove zemlje mogla bi premašiti 1,3 milijarde eura. O investicijama u mrežu autoputeva i brzih cesta tek se vode početni pregovori.

Crna Gora

Kineski investitori nisu zaobišli ni Crnu Goru, zemlju koja bi preko luke Bar te već planiranu izgradnju autoputa, trebala biti vrata kroz koja bi kineska roba trebala ići dalje prema ostatku Evrope.

Uz to, Vlada ove zemlje od 2012. godine vodi pregovore za nove investicije u nekoliko termoelektrana, od čega je najozbiljniji projekat, za sada, izgradnja drugog bloka termoelektrane Pljevlja, čija se vrijednost procjenjuje na 330 miliona eura.

Makedonija

Kinezi grade autoputeve u Makedoniji. Ranije su dogovorene izgradnje dvije dionice ukupne dužine 107 kilometara, što predstavlja investiciju od gotovo 570 milijuna eura.

Vlada Makedonije pobrinula se i da 50 posto radova na ovim dionicama obavljaju domaće kompanije.

Kina je kroz prethodna tri summita sa zemljama središnje i istočne Europe dogovorila osnivanje investicijskog fonda vrijednog 10 milijardi dolara.

Međutim, kruna nedavnog summita je najava kineskog predsjednika da bi fond za investicije u 16 zemalja srednje i istočne Evrope mogao biti povećan na 100 milijardi dolara – brojka koja bi trebala biti dovoljna za stvaranje novog puta svile.

serbia-energy.eu