Politika 31.01.2021.

INZKO KONAČNO: Nastavi li Bisera Turković veličati ratne zločnice, tražitću od EU da joj se zabrani ulaz

ČITANJE: 3 minute

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko tražiće od EU da se ministrici vanjskih poslova BIH gospođi Biseri Turković zabrani ulazak u zemlje EU-a nastavi li veličati ratne zločince, istaknuvši slučaj presude ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu prenijela je Al Jazera Balkans.

Inzko je u intervjuu za ovu televizijsku kuću potvrdio kako je ovu praksu  najavio još ranije, tokom predstavljanja izvještaja o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a, jer se više ne može tolerirati praksa nekažnjenog veličanja ratnih zločinaca.

“Tada se to odnosilo na Dodika no moj stav o veličanju ratnih zločinaca je univerzalan, nulta je tolerancija na tu temu” – kazao je Inzko za Al Jazera Balkans.

Podsjetio je kako je Bisera Turković i to u dan kada se svijet sjeća žrtava Holokausta imala potrebu veličati tek presuđenog Sakiba Mahmuljina koji je prvi važniji zvaničnik Armije BIH osuđen za krivična djela sječe glava građanima BIH.

Radi se o ljudima koji kasnije odlaze na europska i američka ratišta ubijati ljude samo zato jer su ljudi zapada – iznenađujuće je  oštar bio Inzko te dodao: Radi mira u BIH mi to ne ističemo ali i  europske i američke sigurnosne službe znaju da su neki od tih vojnika, bili i napadači na WTC.

Analitičari ovaj njegov nagli zaokret u retorici prema političkom Sarajevu tumače kao želju da iz BiH ode “časno” odnosno da ne bude upamćen kao “proarapski, muslimanski” igrač. Ali i da ima argumente da nije bio mlak i pristran kakvim ga srpska i hrvatska politika u BIH smatra.

Istu oštru retoriku Inzko je imao i prema Dodiku:

“Ako ta ploča ne bude uklonjena do svibnja 2021. godine… ja ću tražiti da Dodik ne može putovati u zemlje Europske unije. Ja u tome naravno nisam sam. Pa prije nekoliko dana je Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova, doslovno rekao da za one koji veličaju ratne zločince nema mjesta u EU”, kazao je Inzko.

Dodao je kako je nedopustivo da se jednom studenskom domu daje naziv po ratnom zločincu koji je osuđen na doživotni zatvor, postavljajući pitanje kakva se poruka time šalje. Ujedno je spomenuo i da vrtić u Novom Travniku koji nosi ime po El Fatihu predstavlja nešto što je neshvatljivo u današnjem vremenu. “Zašto bi djeca u bilo kojoj zemlji išla u vrtiće ili studentske domove koji nose imena po krvnicima ili krvoločnim vojskovođama bilo kojeg režima” – pita se Inzko.

Upozorio je kako sličnih primjera ima i na hrvatskoj strani te je pritom izrijekom spomenuo Darija Kordića, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u središnjoj Bosni. Kazao je kako je nedopustivo da se za osuđenog ratnog zločinca služe mise te da se takvima dopušta govoriti studentima. Inzko je “slučaj Kordić” spomenuo i pred Vijećem sigurnosti UN.

Na njegov izvještaj reagovala je tad  koordinacija hrvatskih stranaka u BiH pod nazivom Hrvatski narodni sabor (HNS), odbacujući taj dokument uz ocjenu kako on netočno predstavlja stanje u BiH.

Komentirajući tu reakciju Inzko je kazao kako on samo predstavlja činjenice onakvima kakve jesu, što nikome ne može nanijeti štetu.

“Možda oni (HNS) sami sebi prave štetu”, kazao je Inzko.

(A.M.)

Oznake: Valentin Incko