Vijesti 17.11.2015.

Ipak kraj Tanjuga?

ČITANJE: 2 minute
tanjug
Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) nezvanično saznaje, predsjednik Sindikata novinara Srbije u Tanjugu Mirko Dragišić saopštio je zaposlenima da je „Tanjug ugašen 31. oktobra, i da će svi – od direktora do portira, dobiti otkaze, otpremnine i biti upućeni na tržište rada“.

Međutim, kasnije, na sastanku sindikata, Dragišić je rekao da „Tanjug ne smije da izgubi ugovore“, pa će jedan broj ljudi nastaviti da radi po ugovoru o djelu, kako bi obaveze prema pretplatnicima bile izvršene.

Za potvrdu ove informacije, Dragišić se UNS-u nije javljao na telefon.

Istovremeno, do kasno sinoć, pravna služba Novinske agencije Tanjug pozivala je zaposlene, jednima da saopšti da od danas “ne moraju da dolaze na posao“, drugima da dođu da potpišu ugovore o raskidu radnog odnosa, dok su treći od urednika deska obaviješteni da „ne moraju da dolaze na posao ukoliko ih niko ne bude pozvao“.

Na pitanje koje su zaposleni uputili advokatu UNS-a Zoranu Lakićeviću – da li treba da dolaze na posao (jer je nekima rečeno da ne moraju do poziva), Lakićević je rekao da „usmeni nalozi lica koje nije zakonom ovlašćeno da zastupa firmu ne mogu imati značaj, a nedolazak na posao je teška povreda radne obaveze koja može za posljedicu imati otkaz“.

„Moraju postojati pisane odluke prema kojima će zaposleni moći da se odrede“, rekao je Lakićević.

Pravna služba Tanjuga zaposlenima je rekla rješenja o raskidu ugovora još uvijek nisu spremna.

Ako je izvjesno da se Tanjug gasi, još uvijek nije poznato da li Vlada namjerava da osnuje novu agenciju ili informativnu službu u kojoj bi radio izvjestan broj sadašnjih zaposlenih. O tome je, kako UNS saznaje, juče u Tanjugu bilo riječi, a na osnovu informacija navodno dobijenih iz Vlade Srbije.

(Alo.rs)