Politika 23.10.2022.

IPAK NEĆE U PARLAMENT BiH: Snježani Novaković Bursać najveći broj glasova od svih kandidatkinja u BiH

ČITANJE: 2 minute

Iako će većinu u Parlamantarnoj skupštini BiH činiti muški dio političke scene, ne treba u sjeni ostaviti ni dame koje su, na osnovu broja glasova, ostvarile zapažen rezultat. Neke od njih, bez obzira na broju, neće se naći u klupama Predstavničkog doma PSBiH.

Uz ostvareni rezultat od 25.554 glasova, kandidatkinja SNSD-a Snježana Novaković Bursać je osvojila najveći broj glasova od svih ostalih kandidatkinja, iz oba entiteta, za Predstavnički dom PSBiH.

Ona se međutim, neće naći u klupama Parlamenta BiH. Ipak, bez obzira na tu činjenicu, Novaković Bursać kaže da je jako zadovoljna povjerenjem koje je uživala kod naroda i rezultatom koji je “prekrasan”, piše Klix.ba.

“Broj oko 25.500 nastao je na realnoj osnovi. Za mene je glasala ogromna mreža ljudi iz različitih sredina kojima se svidio moj način rada iz proteklog mandata i kampanje koju sam vodila. Nemam čega da se stidim i zaista ostvaren je jedan prekrasan rezultat”, kazala nam je ona.

Što se tiče budućih planova, kaže da nije ništa planirano niti dogovarano dok se ne kompletiraju rezultati za predsjednika Republike Srpske, jer je stranka u političkom smislu na prvom mjestu, pa tek onda planovi i ambicije koje neki pojedinac može ostvariti.

Ističe da nije zapostavila svoju karijeru kao medicinski radnik, te da kao takva uvijek ima nešto da radi i da “dovrši planove i projekte” koji su započeti.

Njena kolegica iz PDP-a, kandidatkinja Mira Pekić će preko kompenzacijske liste ipak biti dio skupine u Parlamentarnoj skupštini BiH sa osvojenih – 4.424 glasa.

Što se tiče dama koje su na proteklim izborima ostvarile rezultat koji im je donio mjesto u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Federacije BiH, prva među njima je kandidatkinja HDZ-a Darijana Filipović sa osvojenih 24.653 glasa.

Odmah iza nje je Sabina Ćudić, nosilac liste Naše stranke za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Ćudić je sa osvojenih 20.759 glasova jedna od političarki koje su ostvarile zaista značaj broj glasova na proteklim Opštim izborima.

Njoj će u narednom periodu, uz mnogo manje osvojenih glasova birača, društvo praviti i kolegica iz Naroda i Pravde Mia Karamehić-Abazović koja je, sa 4.793 glasa, preko kompenzacijske liste osigurala sebi mandat.

Takođe, Rejhana Dervišević iz redova SDP-a je sa 4.012 glasova osigurala sebi mandat u Predstavničkom domu PS BiH.

Vjerovatno na iznenađenje mnogih, kandidatkinja SDA Alma Čolo, sa 15.707 glasova, neće se naći u budućem sazivu PS BiH, kao ni Bisera Turković koja je osvojila 15.635.

(N.S)