Vijesti 16.04.2016.

Ipak se pomjera rok za objavu rezultata popisa stanovništva?

ČITANJE: 2 minute
popis

Članovi Centralnog popisnog biroa ponovo će u ponedjeljak pokušati postići dogovor u vezi s tim ko predstavlja rezidentnog stanovnika u BiH, ali šanse da se postigne dogovor praktično su nikakve.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su “Nezavisne” došle, najizglednija opcija je promjena zakona i pomjeranje roka za objavu rezultata popisa, koji ističe 1. jula.

S obzirom na to da i u ponedjeljak dogovor neće biti postignut, a što nam je potvrđeno iz nekoliko izvora, ključno pitanje bi moglo biti na koji način se izvući iz novonastale situacije.

“Jedini način je pomjeriti rok za objavljivanje rezultata popisa. Taj projekat ne može propasti, jer podaci su tu, u bazi, i moći će se iskoristiti kad se postigne dogovor”, ispričao je izvor “Nezavisnih”, potvrđujući još jednom da od dogovora u ponedjeljak sasvim sigurno neće biti ništa.

Još jedna od mogućnosti koja je ranije pominjana bila je da RS i FBiH svaka za sebe objave rezultate popisa, međutim ni od toga nema ništa, jer po zakonu, Agencija za statistiku BiH je jedina koja može objaviti podatke.

“Teoretski postoji mogućnost da Agencija za statistiku BiH objavi rezultate popisa za svaki entitet posebno, ali šanse za to su vrlo male”, ispričao je isti izvor.

Podsjećanja radi, ključno pitanje u vezi s kojim se ne može postići dogovor je to ko predstavlja stalnog stanovnika BiH. S jedne strane Bošnjaci insistiraju na tome da u taj konačan broj uđu ljudi koji žive i rade van BiH, dok Srbi na to ne žele da pristanu ni pod kojim uslovima. U vezi s tim pregovara se više od dvije godine, međutim dogovora još nema ni na vidiku.

“Agencija za statistiku zakazala je sjednicu za ponedjeljak sa dvije ključne tačke, i to informacija i prezentacija analiza u vezi s rješavanjem spornih pitanja u procesu određivanja rezidentnog stanovništva i jedinstveni program za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova”, rekla je Mirsada Adembegović, portparol Agencije za statistiku BiH.

Podsjećanja radi, sjednica Centralnog popisnog biroa, koja je trebalo da bude održana u četvrtak, otkazana je zbog nedostatka kvoruma, a sedam dana prije toga dogovoreno je da entitetski zavodi za statistiku i Agencija za statistku svaka posebno dostave prijedlog kako riješiti sporna pitanja.

“Naš prijedlog je ono što pričamo već duže od godinu dana, i to smo samo u formi dokumenta dostavili članovima Centralnog popisnog biroa, i tražimo samo da se poštuje zakon”, rekla je Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH koštao je oko 37 miliona KM i bez njegovih rezultata nemoguće je odgovoriti na upitnik Evropske komisije, ali i planirati bilo koji ozbiljniji projekat.

(Nezavisne.com)