Vijesti 26.08.2015.

Ipak stopiran izvoz mlijeka iz BiH za EU

ČITANJE: 1 minuta

mlijeko izvoz

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potvrdio je danas da je jedna od zemalja članica Evropske unije (EU) uložila žalbu na odluku da se BiH stavi na listu zemalja iz koje se dozvoljava  izvoz mlijeka u zemlje EU, zbog čega je  odluka stopirana do 16. septembra.

– Iako je danas trebao krenuti izvoz mlijeka za Evropsku uniju, on je stopiran. BiH je prvobitno dobila odobrenje za izvoz mlijeka za EU, ali do 13. 8. bio je rok za žalbe na tu odluku i svaka od članica EU mogla je podnijeti žalbu. Danas smo dobili informaciju da je jedna od članica EU uložila žalbu o kojoj će se raspravljati 16. septembra i tada ćemo znati ko se žalio i šta je navedeno u žalbi. Iz Evropske komisije nisu nam željeli reći koja je to zemlja koja se žalila, iako smo ispunili sve kvalitete i zahtjeve. Ova vijest negativno nas je iznenadila -rekao je Dedić.

On je objasnio kako je od završetka roka za žalbe proteklo 20 dana, te s obzirom da BiH niko nije ni o čemu  obavijestio, sav taj proces je, kako kaže “neću reći neozbiljan, ali trebali smo na vrijeme biti informisani”.

– Nemam informaciju o pošiljkama koje su krenule i šta se dešava na granicama- kazao je Dedić koji je dodao kako je  do 12 sati danas bila situacija prema kojoj je izvoz mogao početi, ali sad je zvanično stopiran.

Poručio je da se BiH ne treba oslanjati na izvoz mlijeka, nego da građani što više trebaju kupovati domaće mlijeko.

(Agencije)

Oznake: Mirko Šarović