Vijesti 29.08.2015.

Iran kupuje Su 30 i Jak 130 od Rusije

ČITANJE: 1 minuta
Sukhoi_Su-30_inflight

Iran je zainteresovan za kupovinu ruske avijacione i vojno-pomorske tehnike. On nije samo zainteresovan za kupovinu, već bi želio da je proizvodi na svojoj teritoriji, rekao je vojno-diplomatski izvor.

„U ovom trenutku vode se pregovori o kupovini Irana partije višenamjenskih lovaca Su 30 i školski avioni Jak 130, kao i brodovi klase ’fregat‘ i podmornice“, rekao je diplomata na avio-kosmičkom salonu MAKS 2015 u moskovskom predgrađu Žukovski.

Izvor je naveo da bi „u pitanjima vojno-tehničke saradnje Iran želio da pređe sa direktne kupovine na savremenu izradu i proizvodnju po licenci naoružanja na svojoj teritoriji“.

„Iran ima odličnu brodogradnju na kojoj se komotno mogu graditi ruski vojni brodovi i podmornice. Strane već vode preliminarne konsultacije o tome“.

„Što se tiče avijacione tehnike, Rusija, kako je poznato, ima iskustvo proizvodnje po licenci lovaca Su 30MKI u Indiji. To je iskustvo moglo da se primjeni u Iranu“, naveo je izvor.

Razgovori o saradnji u oblasti izgradnje aviona održani su tokom avijacionog salona MAKS 2015 uz učešće rukovodstva Združene korporacije za izgradnju aviona, Federalna služba za vojno-tehničku saradnju i „Rosoboroneksporta“.

(sputniknews.com)