Magazin 16.05.2016.

Iran: Uhapšene zbog neprimjerenih fotografija bez hidžaba na Instagramu

ČITANJE: 1 minuta
model

Osam osoba je uhapšeno zbog objavljivanja fotografija na društvenim mrežama, prije svega na Instagramu, koje nisu u skladu sa pravilima islama. Ovo uključuje i fotografije na kojima su žene bez hidžaba, saopštio je teheranski Sud za cyber kriminal.

Hapšenja su sprovedena nakon dvogodišnje istrage pod nazivom “Pauk II”, a na meti su se našli i fotomodeli zbog postavljanja fotografija sa otkrivenom kosom, što je ženama u javnosti zabranjeno od Islamske revolucije 1979. godine.

Prema izvještaju suda, tokom operacije je identifikovano 170 koji su učestvovali u kreiranju i postavljanju fotografija na Instagram, među kojima je 59 fotografa i šminkera, 58 fotomodela, 53 menadžera i radnika modnih salona, prenosi AFP.

“Otkrili smo da oko 20 posto fotografija na Instagramu iz Irana postavljaju ljudi iz modnih krugova”, rekao je predstavnik suda Javad Babaei prilikom gostovanja u emisiji nacionalne televizije.

Babaei je rekao da je njihova dužnost da se suprotstave onima koji na organizovan način šire nemoral, neislamsku kulturu i promiskuitet. Osim Babeia, gost emisije je bila i Elham Arab, bivši fotomodel, koja je izjavila da je zarađivala prosječno 3.330 dolara mjesečno. Njene fotografije su objavljene na Instagramu.

Instagram je izuzetno popularan u Iranu. Za razliku od Facebooka, Twittera i Youtubea, koji su blokirani, Instagram je dostupan svim Irancima.

(Klix)