Svijet 15.10.2022.

Iranci ponovo protestuju

ČITANJE: 2 minute

Iranci su danas ponovo izašli na ulice da bi protestovali protiv vlasti, mjesec dana nakon početka protestnog pokreta podstaknutog smrću mlade Mahse Amini koji je ugušen u krvi. Objavili su to mediji i nevladine organizacije.

Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja Mahsa Amini umrla je 16. septembra u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhapšena zbog navodnoga kršenja strogih kodeksa odijevanja Islamske Republike koji se odnosi na žene, odnosno, kako je objašnjeno – zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”.

Iranske vlasti tvrde da je mlada žena umrla od posljedica bolesti, a ne od “batina”. Kažu da tako stoji u medicinskom izvještaju, no djevojčin ga otac ne prihvata. Njezin rođak je rekao da je Mahsa umrla od posljedica “silovitog udarca u glavu”, prenose Nezavisne pisanje 24sata.

Protest je podstakao skupove solidarnosti u inostranstvu, a međunarodna zajednica osudila je represiju koja je, po podacima nevladinih organizacija odnijela više od 100 života. Uprkos prekidima interneta i nastojanju vlasti da blokiraju pristup aplikacijama Instagram i WhatsApp, Iranci su se, na online poziv aktivista u subotu okupili na ulicama grada Ardabila.

U rodnome gradu Mahse Amini Saghezu u Kurdistanu u štrajk su stupili trgovci, a isto su napravili oni u sjevernoj pokrajini Mahabad, prenosi internetski medij 1500tasvir, spominjući i kršenja ljudskih prava. Sudeći po fotografijama objavljenim na internetu mladi su demonstrirali na univerzitetima u Teheranu, Isfahanu i Kermanšahu na sjeverozapadu zemlje. Demostranti su se odazvali pozivu aktivista na masovne proteste pod sloganom ‘Početak kraja!’ za iranske vlasti.

Aktivisti su podstakli Irance na proteste u područjima gdje nema snaga sigurnosti. Skandirali su “Smrt diktatoru”, misleći pritom na vrhovnoga iranskog vođu Alija Khameneija. Istovremeno je službeno tijelo – Islamsko vijeće za koordinaciju razvoja pozvalo Irance da u subotu u džamijama nakon večernje molitve “iskažu gnjev protiv pobune i pobunjenih”.

Od 16. seštembra mlade žene, studentkinje i učenice kontinuirano organizuju proteste tokom kojih ne nose marame, izvikuju protivladine parole i sukobljavaju se s policijom.

U represiji protesta dosad je smrtno stradalo najmanje 108 ljudi, podaci su nevladine organizacije Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu. Amnesty International raspolaže podatkom po kojemu je u protestima smrtno stradalo najmanje 23 djece u dobi od 11 do 17 godina, a “ubili su ih pripadnici snaga bezbjednosti”.

(Z.M)

Oznake: Iran, protesti