Vijesti 14.02.2018.

Iranci u Banjaluci zabrinuli Zapad: U “Danima kulture” vide paravan za obavještajno djelovanje

ČITANJE: 3 minute

Zapadne obavještajne službe u BiH podigla je na noge manifestacija „Dani kulture Irana“, koja je održana u Banjaluci i Sarajevu, saznaje „EuroBlic“.

Kako tvrde naši odlično obavješteni izvori iz bezbjednosnih krugova u BiH, zapadnjaci, prije svih Amerikanci, u promociji iranske kulture vide i segment njihovog političkog, a posebno obavještajnog djelovanja, što im se nimalo ne sviđa.

– Poseban naglasak su stavili na djelovanje Iranskog kulturnog centra, jer postoje saznanja da ga koriste kao paravan za obavještajno djelovanje – tvrdi naš sagovornik i podsjeća da je taj centar bio uključen u organizovanje pomenute smotre kulture.

Budući da su zapadnim bezbjednjacima odavno poznati kontakti bošnjačkog političkog vrha sa Iranom, ovaj put akcenat su stavili na kontakte rukovodstva RS. Kako saznajemo, misli se pe svih na gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i na predsjednika RS Milorada Dodika, koji je na sastanku sa iranskim ambasadorom u BiH podržao inicijativu za bratimljenje Banjaluke s nekim od gradova Irana.

Crna lista

Kako saznajemo, nije isključeno da se zbog ovoga još neko iz vođstva RS nađe u društvu sa Dodikom na američkoj crnoj listi i sličnim vrstama sankcija drugih zemalja koje u Iranu vide izvor globalne bezbjednosne i terorističke prijetnje.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević kaže da je Iran u BiH oduvijek problem za SAD, ali da sada dolazimo do nove komplikacije u tim odnosima u vidu iranskog približavanja Rusiji.

– Tada na tapet dolazi i Republika Srpska. Iranci u RS ne dolaze preko Bakira Izetbegovića i veza koje je njegov otac Alija izgradio sa Iranom, nego preko Rusije. Zapad upravo zbog toga više stigmatizuje RS jer im ta linija djeluje daleko opasnije od islamske veze, koju i danas drže najuticaniji bezbjednjaci oko Bakira Izetbegovića. Zapad i dalje ganja ruske duhove po Balkanu i smatra je najvećom prijetnjom svojim geostrateškim interesima. Mada ne opravdavam takvo demonizovanje Rusije, djelovanje Amerike mogu da razumijem – kaže Galijašević za „EuroBlic“.

Protjerivanja

Ipak, on tvrdi da je iransko djelovanje u BiH i dalje najsnažnije u Sarajevu, gdje su prisutni kroz obavještajni, vojni, kulturni i bezbjednosni sektor.

– Iranske veze prvo s Alijom, a zatim s Bakirom Izetbegovićem bile su na tom nivou da je pod pritiskom zapadnih službi 2013. vođena operacija nadzora nad kretanjem iranskih obaveštajaca i službenika ambasade, njihovog prelaska granice i djelovanja u BiH. Na osnovu tih informacije utvrđeno je da ovde postoji više od 400 njihovih operativaca. Tada su proterana dva Iranca iz BiH, dok je treći otišao sam, u vreme kada je ministar bezbjednosti BiH bio Fahrudin Radončić – podsjeća Galijašević.

Otvoren grad

„Dani kulture Irana“ održani su od 5. do 11. februara u Banjaluci i delom u Sarajevu, a građani su mogli da vide izložbe fotografije, kaligrafije i minijature te da prisustvuju večeri tradicionalne iranske muzike.

Program je realizovan u saradnji sa Gradskom upravom Banjaluka, Gradskom upravom Grada Tabriza, Ministarstvom prosvete i kulture RS, Kulturnim centrom “Banski dvor”, Univerzitetom za umetnost u Tabrizu, te generalnom Kancelarijom za kulturu i islamski razvoj grada Jazda i Iranskim kulturnim centrom u Sarajevu.

– Banjaluka je otvoren grad i želi da razvija međunarodnu saradnju te da u našem gradu predstavimo raznovrsne kulturne događaje raznih destinacija – izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Zaostavština iz rata

Predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS Milanko Mihajilica ocjenjuje da nema sumnje da su moćne obavještajne službe prisutne u BiH, kao zaostavština iz rata, ali i kao kontinuitet njihove politike.

– Nema dileme da je Iran ovde prisutan i da koristi razne oblike djelovanja, pa i kroz institucije, uključujući i kulturu – kaže Mihajilica.

Na pitanje da li su nam potrebni kontakti sa Irancima koji se nalaze pod sankcijama ili na ivici sankcija međunarodne zajednice, Mihajilica kaže da zvanična sradnja treba da postoji, ali da je ovdje riječ o „prikrivenim oblicima djelovanja“, koje primjenjuju i ostale službe na ovim prostorima.

(EuroBlic)