Vijesti 26.11.2021.

IRANSKI ČOVJEK SA CRNE LISTE SAD: Alispahić blisko sarađuje sa Cikotićem, ali ima dobre veze i sa Tešićem

ČITANJE: 3 minute

Zašto opskurnom portalu u vlasništvu Bakira Alispahića, ratnog ministra unutrašnjih poslova RBiH, iranskog čovjeka koji je godinama na američkoj crnoj listi zbog slučaja Pogorelica, smeta borba rudara da ostvare svoja prava, piše Avaz.

Dok dijele moralne pridike, optužujući neosnovano druge za propast energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, grčevito braneći Admira Andeliju, direktora Elektroprivrede BiH čiju ostavku traže rudari, odgovore treba potražiti u Alispahićevim zakulisnim i mutnim poslovima, ističe Avaz.

Inače, ovi napadi dolaze u vrijeme, kada je Tužilaštvo BiH optužilo Selmu Cikotića, inače, kako se tvrdi u policijskim krugovima, bliskog saradnika Alispahića, za zloupotrebu položaja u aferi “Scout”, tačnije da je oštetio državni budžet za 9,7 miliona maraka.

Saradnik Enver Mujezinović

Nakon rata Bakir Alispahić se preodjenuo u plašt biznismena i velikog interesanta i lobiste u namjenskoj industriji. I dok je on bio siva eminencija te strateške ekonomske oblasti, i to preko svog pouzdanog igrača, Envera Mujezinovića, bilježene su stotine miliona KM gubitaka, što je novinar Avdo Avdić na portalu Istraga.ba, precizno objavio.

Avdić je Alispahića okarakterisao kao čovjeka koji zahvaljujući Enveru Mujezinoviću gaji dobre veze sa srbijanskim trgovcima oružjem okupljenim oko porodice Slobodana Tešića.

– Najbitniji Alispahićev suradnik je Enver Mujezinović, dugogodišnji kadar Službe državne bezbjednosti, odnosno AID-a. Alispahić je osnivač firme AC Quattro koja je godinama bila ekskluzivni dobavljač automobila u javnim preduzećima kojima su upravljali kadrovi Sulejmana Tihića, odnosno SDA. Nakon što je Bakir Izetbegović preuzeo SDA, Alispahić je izbačen iz stranačkih struktura.

Ovom klanu pripadao je i bivši federalni ministar energije, rudarstva i energetike Erdal Trhulj koji je ključne pozicije u namjenskoj industriji prepustio Bakir Alispahiću. Tako je za direktora Pretisa postavljen Hajrudin Pezo, bivši uposlenik AC Quattra, dok je član Nadzornog odbora konjičkog Igmana bio Haris Alispahić, sin Bakira Alispahića.

Prvog Alispahićevog saradnika, bivšeg AID-ovca Envera Mujezinovića, Trhulj je postavio za direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH, odakle ga je, nekoliko godina kasnije, uklonio Izetbegovićev kadar Fadil Novalić – napisao je Avdić, objavljeno je na portalu Istraga.ba.

Iranizacija BiH

U tekstu Avde Avdića navodi se i da Alispahić upravlja i Novinskom agencijom Patria, odnosno portalom NAP preko kojeg se Alispahić obračunava sa neistomišljenicima.

– Klan Alispahić zahvaljujući Enveru Mujezinoviću gaji dobre veze sa srbijanskim trgovcima oružjem okupljenim oko porodice Slobodana Tešića – stoji u tekstu Avde Avdića.

Zbog veza sa Tešićem, smijenjen je i tadašnji državni tužilac Milorad Barašin.

Inače, Alispahić ne bira sredstva da na svaki način “zamuti vodu” u namjenskoj industriji, koja je, čim su uklonjeni njegovi pipci, postala visokoprofitabilna. Ali, i veoma važna grana grana za stabilnost BiH. Vjerovatno to bivšim KOS-ovcima i najviše smeta. Slabljenje bošnjačkog političkog faktora u svakom smislu, višedecenijski je zadatak beogradskih nalogodavaca i bivših šefova Mujezinovića i halke koja se odjednom želi predstaviti tobože patriotskom.

O kakvim patriotama je riječ najbolje potvrđuju njihovi pamfleti – koji god političar djeluje integrirajuće za BiH u njihovim je očima izdajnik!?

Iranski koncept vjerske državice cilj je iranskih eksponenata, zbog čega je i bio izvršen desant EUFOR-a na njihovu terorističku bazu u Pogorelici.

U trenucima slabljenja BiH, oni misle da je na redu njihova retrogradna i duboka antibosanska, antibošnjačka i anticivilizacijska etapa iranizacije Bosne i Hercegovine, zaključuje Avaz.

(SB)