Svijet 25.12.2022.

Iranski general: Tvrdnje Zapada da Rusija koristi naše dronove potvrđuju njihovu efikasnost

ČITANJE: 2 minute

Najviše rangirani iranski general rekao je da tvrdnje Zapada da iranske dronove koristi Rusija protiv Ukrajine pokazuju “efikasnost” teheranskih dronova, objavili su u nedjelju iranski mediji. Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su Rusiju da koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje za napade na Ukrajinu u višemjesečnom sukobu, uzrokujući značajnu štetu civilnoj i energetskoj infrastrukturi.

Kao odgovor, zapadne zemlje sankcionisale su brojne iranske firme i generale, uključujući načelnika štaba iranskih oružanih snaga, general-majora Mohammada Bagherija, prenosi Klix.ba.

Teheran je više puta negirao da je isporučivao oružje “koje bi se koristilo” u ratu u Ukrajini, ali je početkom novembra priznao da je poslao dronove u Rusiju prije nego što je invazija počela u februaru.

“Današnja atmosfera arogancije koju svijet stvara u vezi s upotrebom iranskih bespilotnih letjelica u ukrajinskom ratu, dio je neprijateljskog psihološkog ratovanja”, rekao je Bagheri, prenosi novinska agencija Tasnim.

“Osim što mnoge od ovih tvrdnji mogu biti lažne, ovo, zapravo, pokazuje efikasnost, značaj i visok rang Islamske republike u oblasti dronova”, dodao je. Sjedinjene Američke Države i Izrael, najveći neprijatelji Irana, optužuju Teheran da šalje flote dronova svojim saveznicima na Bliskom istoku, uključujući libanonski pokret Hezbolah, režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i jemenske Huti pobunjenike.

Iran je počeo da razvija dronove ili bespilotne letelice (UAV) 1980-ih tokom svog osmogodišnjeg rata sa susjednim Irakom. Bagheri je rekao da će Iran nastaviti da razvija dronove.

“Oružane snage zemlje će nastaviti da rastu i razvijaju svoje bespilotne letjelice. Sarađivat ćemo sa drugim zemljama na dronovima”, rekao je.

“Naši dron sistemi su na visokom nivou u svijetu po preciznosti, izdržljivosti i kontinuitetu rada i izvršavanja misija, a obavljaju različite misije”, dodao je.

Oznake: dronovi, Iran, Rusija