Svijet 24.12.2022.

Iranski sud prihvatio žalbu repera koji je osuđen na smrtnu kaznu

ČITANJE: 2 minute

Iranski vrhovni sud saopštio je danas kako je prihvatio žalbu na smrtnu kaznu repera Samana Sejdija Jasina, ali je potvrdio smrtnu kaznu drugom protestantu.

Jasin, Kurd koji “repa” o nejednakosti, ugnjetavanju i nezaposlenosti, bio je optužen za pokušaj ubistva pripadnika snaga sigurnosti, paljenje kante za smeće i pucanje tri puta u vazduh.

Jasin odbacuje sve optužbe, a njegova je majka prošloga tjedna objavila videozapis u kojem traži spas za svog sina, prenosi index.hr

“Gdje ste na svijetu vidjeli da se život gubi zbog kante za smeće?” zapisala je u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Sud je prvobitno rekao da je prihvatio žalbu Jasina i još jednog protestanta, ali je u naknadnom saopštenju novinska agencija iranskog pravosuđa Mizan istaknula da je prihvaćena samo Jasinova žalba.

Obrazlažući odluku , naveli su nedostatke u istrazi slučaja zbog kojih je vraćen sudu na ponovno ispitivanje.

Drugi osumnjičeni Muhamed Kabadlu optužen je za ubistvo policajca i ozljeđivanje petorice policajaca na protestima.

Nemiri su izbili diljem Irana sredinom septembra nakon smrti u Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru iranske moralne policije. Ona je uhapšena jer navodno nije prikladno nosila hidžab.

Prije deset dana Vrhovni sud suspendovao je smrtnu kaznu prosvjedniku Mahanu Sadratu. On je bio optužen da je izbo nožem policajca i zapalio motocikl.

Iran je ranije ovog mjeseca objesio dvojicu prosvjednika: Mohsena Šekarija (23), koji je optužen da je u rujnu blokirao glavnu cestu i nožem ranio pripadnika paravojnih snaga Basidža, i Madžida Rezu Rahnavarda (23), optuženog da je izbo na smrt dva člana Basidža. Oni su javno obješeni o građevinsku dizalicu, prenosi Index.hr.

Amnesty International saopštio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 osoba u sklopu “lažnih suđenja za zastrašivanje onih koji sudjeluju u narodnom ustanku”.

Dodaju da je svima optuženima s mogućnošću smrtne kazne uskraćeno pravo na odgovarajuću obranu i advokate po vlastitom izboru.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da se optuženici umjesto toga moraju osloniti na odvjetnike po službenoj dužnosti koji malo čine da ih obrane.

Grupa za ljudska prava HRANA saopštila je da je do petka ubijeno 506 protestanata, uključujući 69 maloljetnika.

HRANA ističe da je ubijeno 66 pripadnika snaga sigurnosti, dok je uhapšeno 18516 prosvjednika.

Najviše državno sigurnosno tijelo saopštilo je početkom ovog mjeseca da je 200 ljudi, uključujući pripadnike snaga sigurnosti, izgubilo živote u nemirima.

Međutim, visoko rangirani zapovjednik Iranske revolucionarne garde kazao je da je poginulo 300 ljudi.

(Z.M)

Oznake: Iran, nemiri, reper, Sud