Biznis 11.08.2016.

IRB stambeni kredit: Počeo prijem zahtjeva za samce i bračne parove

ČITANJE: 2 minute

Svi koji su zainteresovani za stambene kredite za samce i parove, koji su namijenjeni za kupovinu, izgradnju ili proširenje prve stambene jedinice, od danas mogu da podnesu zahtjev Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske, saopšteno je iz ove banke.

Kreditna sredstva namijenjena su za kupovinu, izgradnju ili proširenje prve stambene jedinice za mlade pojedince ili parove sa djecom ili bez djece, koji imaju do 35 godina u vrijeme podnošenja kreditnog zahtjeva, zatim za parove sa djecom ili bez djece koji imaju do 35 godina u vrijeme podnošenja kreditnog zahtjeva, kao i za samce sa visokom stručnom spremom i parove gdje oba partnera imaju visoku stručnu spremu.

“Plasman sredstava krajnjim korisnicima vrši se putem finansijskih posrednika, odnosno poslovnih banaka i to – Nova banka, Unikredit banka, Zberbanka, Komercijalna banka i Pavlović banka”, navedeno je u saopštenju.

Visina iznosa kredita je do 100.000 KM za kupovinu i izgradnju prve stambene jedinice, a od 5.000 do 50.000 KM za proširenje prve stambene jedinice.

Period otplate je do 20 godina, sa kamatnom stopom od 4,7 odsto.

Iz IRB-a Srpske ističu da, s obzirom da su ovi krediti iz kategorije socijalnog zbrinjavanja, korisnici bi trebalo da ispunjavaju uslove da su mjesečno raspoloživi prihodi po domaćinstvu ograničeni na maksimalni iznos od 1.200 evra, te da je ukupna površina stambene jedinice za kupovinu ograničena na 65, a za izgradnju na 92 metra kvadratna.

Osim ovoga, finansiranje proširenja stambene jedinice dopušteno je samo u slučajevima u kojima ukupna površina postojeće jedinice ne prelazi 20 kvadratnih metar po članu domaćinstva.

Uslov za odobravanje stambenog kredita je i taj da korisnicima kredita nije dozvoljeno da prodaju ili izdaju u zakup stambenu jedinicu u periodu od pet godina nakon odobravanja kredita.

Instrumente obezbjeđenja određuje finansijski posrednik.

Sve informacije o stambenim kreditima IRB-a Srpske korisnici mogu da pronađu na internet stranici: http://www.irbrs.org.

(Mojkontakt.com)