Magazin 26.03.2018.

Irena Radojević : Banjaluci su potrebni luksuzni i hotel velikog kapaciteta

ČITANJE: 3 minute

Direktorica Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević je izjavila u intervjuu za Glas  Srpske da su gradu  potrebni luksuzni hotel visoke kategorije koji bi imao i kongresnu salu, kao i hotel velikog kapaciteta i nižih cijena, za potrebe velikih događaja i ekskurzija.

“Radićemo na podizanju kvaliteta usluga, to se odnosi na veće investicije u turizam i ugostiteljstvo, digitalizaciju, i edukaciju ” dodala je Radojevićeva.

* GLAS: Šta su turistički potencijali grada, šta nedostaje i na čemu će TOBL raditi ove godine?

RADOJEVIĆ: Akcenat treba da bude stavljen na smještajne kapacitete kojih nema dovoljno, što je posebno vidljivo za vrijeme velikih događaja. U hotelima, motelima, hostelima, prenoćištima, sobama za iznajmljivanje i seoskim domaćinstvima ima ukupno 1.892 ležaja. Gradu je potreban luksuzni hotel visoke kategorije koji bi imao i kongresnu salu, kao i hotel velikog kapaciteta i nižih cijena za potrebe velikih događaja i ekskurzija. Postoje inicijative investitora za otvaranje novih hotela. Potrebno je registrovati i kategorizovati privatne apartmane i sobe, gdje po našim procjenama ima još oko 1.000 kreveta. Trenutno u Banjaluci ima 16 hostela, dok prije osam godina nije postojao nijedan, i oni su najtraženiji vid smještaja. Potreban je i auto-kamp koji bi bio u skladu sa svjetskim standardima, s obzirom na to da je naš avanturistički turizam već afirmisan u evropskim zemljama. Kamp u Krupi na Vrbasu zadovoljava većinu uslova, ali još nije registrovan.

* GLAS: Koje nove turističke sadržaje posjetioci mogu očekivati u Banjaluci ove godine?

RADOJEVIĆ: Kontinuirano promovišemo grad. Imamo “Zimsku čaroliju”, “Zimzograd”, a tu su i novogodišnji praznici. Od ove godine imamo “Proljeće u Banjaluci”, manifestaciju koja je planirana u saradnji sa Gradskom upravom i očekujemo da da pozitivan rezultat s obzirom na to da je grad najposjećeniji u proljeće i jesen. Nakon toga slijedi ljetna turistička sezona koja, pored manifestacija “Kozara etno” i “Ljeto na Vrbasu”, akcenat stavlja na izuzetno posjećene festivale “Demofest” i “Freš vejv”. Tu su i prepoznatljive dajak i rafting regate. Za promociju turističke ponude grada ove godine planirano je 220.000 KM.

* GLAS: Šta je neophodno unaprijediti u idućem periodu?

RADOJEVIĆ: Radićemo na podizanju kvaliteta usluga, što treba da bude jedan od prioriteta razvoja Banjaluke kao turističke destinacije. To se odnosi na veće investicije u turizam i ugostiteljstvo, digitalizaciju i internet usluge, edukaciju turističkih radnika, konobara, kuvara, vodiča, animatora, informatora, skipera i slično. Analiza turističkog brenda Banjaluke, ali i Strategija razvoja turizma grada 2013 – 2020. su definisale avanturistički turizam i manifestacije kao ključne tipove turizma koji u najkraćem periodu mogu dati najbolje rezultate. Potrebno je i dalje raditi na njihovom razvoju, što se i čini. Takođe, treba da bude poboljšan javni prevoz do pojedinih turističkih lokacija kao što je Rafting centar Karanovac, Krupa na Vrbasu, a poseban akcent stavićemo na veći izbor suvenira.

* GLAS: Gradska uprava već je počela pripreme za doček Nove, 2019. godine, postaje li Banjaluka jedna od najatraktivnijih regionalnih zimskih destinacija?

RADOJEVIĆ: Bili smo svjedoci ogromne frekvencije ljudi na banjalučkim ulicama tokom novogodišnjih praznika. Tri večeri koncerata na otvorenom, dobra ponuda u klubovima i povoljne cijene u restoranima privukli su veliki broj turista, prije svega Slovenaca, zatim goste iz Srbije i Hrvatske, ali i iz istočnoevropskih zemalja. Na koncertima organizovanim na Trgu Krajine bilo je više od 30.000 posjetilaca, nigdje u gradu nije bilo slobodnog smještaja. Kroz  “Zimzograd” je, za 32 dana, prošlo gotovo 300.000 posjetilaca. Nakon dočeka 2018. Banjaluka je postala jedno od prepoznatljivih prazničnih odredišta u regionu. Na osnovu svih podataka očekujemo da iduća zimska sezona bude uspješnija, jer će i program biti sadržajniji.

Registrovani turisti

* GLAS: Koliko je turista registrovano u 2017?

RADOJEVIĆ: U Banjaluci je tokom prošle godine registrovano 84.157 dolazaka i gotovo 130.000 noćenja, što je u odnosu na 2016. godinu blagi rast.

(Glas Srpske )