Politika 26.10.2021.

IRFAN ČENGIĆ (SDP): Kanton Sarajevo uplati duplo više PDV-a od RS

ČITANJE: 3 minute

Često čujemo od zastupnike iz RS na državnom nivou kako njih plaćaju građani RS-a, ali to nije u suštini tačno, smatra federalni parlamentarac Socijaldemokratske partije BiH, Irfan Čengić.

Čengić se osvrnuo na izjavu SNSD-ove državne zastupnice Snježane Novaković-Bursać u kojoj ona kaže kako ne želi da im se spočitava primanje plata jer njih, kako kaže, plaćaju građani RS, prenosi Klix.

“Ukoliko pogledate podatke Uprave za indirektno oporezivanje jasno se vidi da po iznosu uplata i potrošnje građani i privreda FBiH finansiraju državu BiH, FBiH, kantone, općine i gradove, i čak dio budžeta RS. Kanton Sarajevo skoro dva puta više PDV-a uplati nego cijela Republika Srpska, zapravo entitet RS uzme više nego što uplati u budžet, tako da teza koju Bursać iznosi je potpuno pogrešna”, kaže on.

Slaba potrošnja građana RS najbolje govori koliko su vlasti RS-a uništili ekonomski taj entitet koji nemaju potrošnju kao jedan kanton u FBiH, dodaje.

“Zapravo vitalni interes građana RS je jala državna UIO jer tako gradani RS i zaposleni iz RS-a u državnim institucijama imaju više novca. Primjer jedan uplata iz 2019.godine u BiH je uplaćeno 7,9 milijardi KM, od čega je RS uplatila svega 1,7 milijardi KM, a sam Kanton Sarajevo 3,4 milijarde KM. Od ukupnih 7,88 milijardi KM prikupljenih indirektnih poreza godišnje, firme iz Federacije BiH uplate 5,99 milijardi KM odnosno 76% cjelokupnog prihoda”, kaže on.

Međutim, u raspodjeli tih sredstava, Federacija BiH – nakon odbitaka finansiranja državnih institucija i minimalnih rezervi (iz kojih se vrši povrat PDV-a firmama) – prihoduje 3,46 milijardi KM, što je razlika ili “minus”, 2,5 milijardi KM.

“Komparacije radi, firme iz RS-a, uplate 1,748 milijardi KM, a nakon spomenutih odbitaka, RS-u na raspolaganju ostaje 1,734 milijarde KM – gotovo identičan iznos koliko su joj i prihodovale firme. To znači, da između ostalog, subjekti iz Federacije BiH snose teret finansiranja cjelokupnog državnog nivoa vlasti u iznosu od 750 miliona KM, zatim cjelokupan povrat PDV-a firmama iz RS-a u iznosu od 358 miliona KM, kao i Brčko Distrikta u iznosu od 39,9 miliona KM. Također, Federacija BiH snosi i teret razlike između prihoda i rashoda Brčko Distrikta u iznosu od 50 miliona KM. Dodatno, u duhu već poznate priče o akcizama na gorivo, dio namjenjen za cestogradnju (putarina), od ukupno prikupljenih 651 milion KM, 559 miliona se prikupi u Federaciji BiH, a kroz raspodjelu se vrati samo 273 miliona KM”, navodi on.

U 2019. godini, u BiH prikupljeno je ukupno 7,882 milijardi KM indirektnih poreza, koji su u nadležnosti BiH.

“Od ovoga iznosa, u FBiH je prikupljeno, 5,991 milijardi KM, u RS-u 1,748 milijardi KM, a u BD-u 142 miliona KM. Obzirom da su dogovoreni privremeni koeficijenti raspodjele (64.26% FBiH, 32.19% RS i 3.55% BD), svi prikupljeni prihodi, osim posebne takse (putarine) na naftne derivate, dijele se prema prema ovim koeficijentima. Prihodi od posebne takse (putarine), dijele se na način da se 10% sredstava čuva kao rezerva za poravnanje, a ostatak se dijeli prema koeficijentima 59% FBiH, 39% RS i 2% BD”, naveo je Čengić.

(SB)

Oznake: Irfan Čengić