Vijesti 24.02.2016.

Irinej: Mi, Srbi, nemamo bliže od Hrvata

ČITANJE: 2 minute
irinej
Žrtvu treba pamtiti, ali treba biti sposoban opraštati, rekao je pravoslavnim vjernicima patrijarh SPC Irinej za vrijeme posete Jasenovcu i Pakracu.

Patrijarh Irinej u Hrvatskoj je boravio sa ostalim episkopima, a u Manastiru Jasenovac, po prvi put u istoriji održana je sjednica Svetog Arhijerejskog Sinoda, piše “Jutarnji list”.

Centralni događaj posjete predstavnika SPC-a Hrvatskoj bilo je sahranjivanje četvorice Episkopa Pakračkih u Sabornom hramu Svete trojice u Pakracu.

Na samom obredu, uz mnoštvo vjernika, bili su i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kao posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma i brojni drugi zvaničnici.

– Mnogi su hrišćani izgubili svijest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi djeca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživjeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi- rekao je patrijah Irinej.

Patrijah Irinej vjernicima se obratio i u Jasenovcu gdje je podsjetio na ubijene žrtve. On se založio za povratak Srba u ove krajeve.

Kako je rečeno, u parohiji Jasenovac ima tek 11 pravoslavnih vjernika. Patrijarh Irinej je komentarisao i slučajeve fizičkih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj posljednjih dana.

– Mi smo mislili da ono što se desilo ovde, da je to iza nas. Na žalost kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj mjeri- naveo je patrijarh.

Hrvatski ministar kulture je patrijarha Irineja i ostale članove Svetog sinoda pozdravio u svoje ime, ali i u ime predsjednice Grabar Kitarović i naglasio kako uprkos mnogim nedaćama u istoriji, hrišćanstvo nastoji da širi mir i promovišei povjerenje.

– Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom i prijateljstvom zarad budućnosti i zajedništva. To nam nameće prioritet jer zajednički nam je zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima što moje ministarstvo radi i na simboličan način obnavljajući sjedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu- rekao je Hasanbegović i dodao kako se, iako musliman, veoma radovao susretu papa Franje i moskovskog patrijaha Kirila, što je “znak nade i obnove naših sveukupnih odnosa.”

Patrijah Irinej zahvalio mu je na dolasku riječima kako “mi, Srbi, nemamo bliže nego vas Hrvate”, kako “ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena”, i pozvao na “saradnju za bolju budućnost”.

Osim sjednice Svetog Sinoda u Jasenovcu, održana je i informativna sednica Sinoda sa Odborom za Jasenovac Sinode, na čijem je čelu episkop Jovan. Glavna odluka tog Odbora je proširenje djelovanja na cijeli Drugi svjetski rat.

(Jutarnji list)