Vijesti 09.01.2016.

Irinej: Republika Srpska je postavljena na krvlju i kostima svetih mučenika

ČITANJE: 2 minute
patrijarh
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da Republika Srpska danas slavi svoj rođendan i da je utemeljena na istini i božijoj pravdi. Patrijarh Irinej je pozvao srpski narod i srpske predstavnike na jedinstvo.

-Oni koji vas vode, vode vas dobrim putem. Svima nama ostaje da ih podržimo da taj put urodi plodom koji će Bog blagosloviti – narod i Republiku Srpsku- rekao je patrijarh srpski u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije povodom Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Patrijarh Irinej je rekao da srpski narod slavi Gospoda i Republiku Srpsku Bogom blagoslovenu i blagodašću božijom osvećenu, što garantuje njen život i budućnost.

-Danas je veliki dan za cijeli srpski narod u otadžbini i one koji su otišli silom prilika u svet- rekao je patrijarh Irinej.

On je rekao da i danas mnogi “škrguću zubima” na Republiku Srpsku, ali im je uzaludno to škrgutanje sve dok Gospod blagoslovi narod – nasljednike onih koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku.

-Republika Srpska je postavljena na krvlju i kostima svetih mučenika, a sve što je postavljeno na krvlju i istini i za ime božije je vječno i neprolazno- istakao je patrijarh Irinej.

On je rekao da srpska crkva zato moli Gospoda da blagoslovi narod Republike Srpske, Srbije i sveukupan srpski narod, ma gdje se on nalazio, jer je to sveti narod koji je postradao za Hrista.

Patrijarh je nakon svete arhijerejske liturgije osveštao slavski kolač, a ovom činu prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar pravde Srbije Nikola Selaković i predstavnici Vlade Republike Srpske.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem poručio je da Republici Srpskoj niko ne može osporiti pravo da slavi Dan Republike i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

-Krsna slava je drugo ime Srbinovo. Po tome nas prepoznaju i dobronamjerni ljudi i narodi, ali i nedobronamjerni koji pokušavaju da nam ospore neosporivo – pravo na krsnu slavu- rekao je vladika Jefrem nakon Svete arhijerejske liturgije.

Vladika je zamolio Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja da blagoslovi srpski narod, Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, da se pomoli i umoli svetitelje da budu putokaz koji vodi u život vječni.

-Vaš dolazak i boravak u našoj sredini, a posebno služenje Svete liturgije, za sve nas je ohrabrenje i duhovna radost. Vaš dolazak je, za nas u Republici Srpskoj, potreban da sve što činimo ima smisla i da se temelji na istini koja se poistovjećuje sa Hristom koji je rekao: “Ja sam put, istina je život, bez mene ne možete ništa činiti”- naglasio je vladika Jefrem.

On je gostima poželio dobrodošlicu u banjalučku eparhiju, grad Banjaluku i Republiku Srpsku.

(Srna/NN)