Svijet 13.05.2021.

“IRON DOME”: Moćni izraelski sistem uništava palestinske rakete u vazduhu (VIDEO)

ČITANJE: 4 minute

Izrael gomila kopnene snage uzduž granice s Gazom, a Hamas je izveo raketni napad na južni Izrael dok se najžešći sukobi u više godina nastavljaju bez kraja na vidiku.

Sirene su se oglasile u Tel Avivu tijekom noći, a rakete koje ruše izraelski proturaketni sustav Željezna kupola ispunile su nebo, dok su tisuće Izraelaca bježale u zaklon.

Upravo je taj proturaketni sustav Željezna kupola ili Iron Dome posljednjih dana jedna od najvažnijih stavki u novom žestokom sukobu Izraelaca i Palestinaca.

O čemu se radi?

Riječ je o, važno je napomenuti, mobilnom sustavu protuzračne obrane koji funkcionira u svim vremenskim uvjetima. Odnosno, barem je tako predviđeno.

Razvile su ga dvije izraelske firme: Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, a glavni mu je cilj locirati, presresti i uništiti rakete koje ciljaju na naseljeno ili strateški važno područje. Riječ je o uređaju specijaliziranom za rakete kratkog dometa koji imaju kratko vrijeme leta. Sustav detektira u radijusu od 4 do 70 kilometara, a čija putanja ide prema naseljenim ili strateški važnim lokacijama. Izrael se nada da će u budućnosti proširiti radijus funkcionalnosti na 250 kilometara.

Iron Dome je predstavljen 2011. godine. Kako je prije nekoliko godina objavio Bloomberg u videoprilogu o toj tehnologiji, za razvoj je potrošeno oko 200 milijuna dolara. No, riječ je samo o razvoju, u cijeli sustav do danas je uloženo puno više novca.

U travnju 2011. godine, dakle prije nešto malo više od deset godina, sustav je prvi put presreo raketu ispaljenu iz Gaze. U ožujku 2012. godine The Jerusalem Post je, kako prenosi engleska inačica Wikipedije, pisao da je taj sustav oborio 90 posto raketa ispaljenih iz Gaze, a koje bi pale na naseljeno područje. Do kraja 2014. godine sustav je presreo preko 1000 raketa, pisali su tada portali. Kako je pisao The Jerusalem Post prije mjesec dana na desetu godišnjicu tog sustava, Iron Dome je zaustavio oko 2500 projektila. Posljednjih dana ta brojka je sasvim sigurno znatno povećana.

Kako funkcionira taj sustav?

Na tlu su postavljena mobilna vozila na kojima se nalaze rakete. Riječ je o izrazito mobilnom sustavu koji se u roku nekoliko sati može potpuno prebaciti s jednog mjesta na drugo.

“Sve se može premjestiti u roku od nekoliko sati. Često ga selimo jer ne želimo da itko zna gdje se nalazimo”, govorio je za Bloomberg 2016. godine Liran Cohen, jedan od zapovjednika zaduženih za rad Iron Domea.

Cijeli sustav zasniva se na moćnom radaru koji zabilježi trenutak kada je s neprijateljskog područja ispaljena raketa. Algoritmi, kako je objašnjavao Bloomberg, odmah pokušavaju procijeniti o kakvoj se vrsti projektila radi te koji je cilj rakete. Kad računalo procijeni gdje će raketa pasti, a radi se o sekundama, Iron Dome ispaljuje svoje rakete kojima je cilj presresti i u zraku uništiti raketu.

Kako to izgleda, može se posljednjih dana vidjeti na nebu iznad Tel Aviva.

Postoje i slabosti

No, taj sustav nije bez slabosti. Kako piše The Jerusalem Post u velikoj analizi tog sustava posljednjih dana, on je najučinkovitiji kad je riječ o sporadičnim Hamasovim napadima u kojima se ispali malen broj projektila. No, vojni analitičari i stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da Hezbollah ima velik broj raketa te da su sposobni ispaliti oko 1000 raketa dnevno. Zbog toga je velika pozornost posljednjih godina usmjerena baš prema Hezbollahu. Procjena je da ta teroristička grupa ima oko 150.000 raketa.

Sad se postavlja pitanje što ima Hamas.

U sukobima 2014. godine u Gazi Hamas je ispalio oko 4000 raketa u 50-ak dana. U žešćim napadima, koji su trajali oko dva tjedna, ispaljivano je oko 100 raketa dnevno. No, posljednjih dana, u vrijeme najžešćeg bombardiranja, Hamas je ispaljivao stotinjak raketa u roku od nekoliko minuta, većinu na Tel Aviv.

To, jasno, ne znači da Iron Dome ne funkcionira. Većinu tih raketa Iron Dome je presreo i uništio. No, postavlja se pitanje jesu li vojni stručnjaci podcijenili moć Hamasa i brojnost raketa kojima mogu gađati Tel Aviv. Tu se postavlja još jedno bitno pitanje: ako Hamas ima takvu vojnu moć, što onda ima moćniji Hezbollah?

Jasno, što se tiče Iron Domea, on se posljednjih dana pokazao prilično učinkovitim obrambenim sustavom. Ipak, nije bez mane i jasno je da se na velik broj ispaljenih projektila u kratkom vremenskom razmaku značajan broj njih probije i pogodi svoju metu.

(SB)

Oznake: Hamas, Izrael