Vijesti 12.02.2019.

ISKLJUČUJU SVAKU TREĆU SIJALICU Uvedene mjere za smanjene potrošnje električne energije na javnoj rasvjeti

ČITANJE: 4 minute

Grad je lani pokrenuo dva projekta koji su skoro prepolovili račune za potrošenu struju javne rasvjete. Pored zamjene postojeće rasvjete štedljivim Led sijalicama Grad je lani imao i jednu novinu,  na pojedinim lokacijama je uvedeno takozvano fazno paljenje svjetiljki.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da su prošle godine u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom pokrenuli pilot projekat.

-Oni su razvili sistem za daljinsko upravljanje rasvjete koji omogućava regulaciju paljenja i gašenja osvjetljenja. Dobili smo od njih, deset tih modula, koje smo instalitrali na različitim mjernim mestima – objasnio je Bilčar.

Rekao je da im je sistem omogućio da u pojedinim djelovima grada od ponoći do pet sati ujutru isključe jednu fazu, odnosno bila je isključena svaka treća svjetiljka.

-Za vrijeme trajanja tog novog režima javne rasvjete nismo imali primjedbe građana, da je ta usluga lošija nego ranije, a ostvarili smo značajne i uštede  – dodao je Bilčar.

Kazao je da se te uštede vide kada se uporede računi za struju na mjestima gdje je ova promjena uvedena. Prema podacima ovog Odjeljenja od marta do avgusta 2017. godine za potrošenu električnu energiju, na tri lokacije koje su dio ovog pilot projekta, Grad je izdvojio 6.649 KM dok je u istom periodu prošle godine taj račun smanjen na 3.750 KM. Time je ostvarena ušteda od 2,898 KM što je skoro u pola manje.

Rekao je da su ohrabreni tim brojkama željeli da takav sistem prošire na što veći dio grada.

-Lani smo pokrenuli tender da nabavimo još 50 takvih modula. Na žalost kao što je u posljednje vrijeme postalo uobičajeno došlo je do žalbi jednog od ponuđača što je trajalo skoro cijelu prošlu godinu. Na kraju smo morali poništiti tender što je za sada zaustavilo širenje tog projekta – objasnio je Bilčar ali nije mogao reći da li će Grad ove godine ponovo pokušati da raspiše novi tender za ove potrebe.

Smanjenje izdvajanja za potrošenu električnu energiju koje prema procjenama iz gradske kase godišnje odnese oko 1,9 miliona maraka je jedan od prioriteta ove administracije.

Na tom putu bi trebala da pomogne i zamjena postojeće javne rasvete sa štedljivijim Led svjetiljkama koja je za sada urađena samo na dve lokacije i to na putu za Banj brdo u dužini od 4,5 kilometara te na parkingu kod zavoda “Dr Miroslav Zotović”.

Bilčar je rekao da sa ugradnjom Led rasvete planiraju nastaviti i ove godine te da će to biti uređeno na Starčevici u četiri ulice među kojima su Ognjena Price te Majke Jugovića.

– Uštede koje smo za kratko vrijeme postigli na Banj brdu najbolje govore da se radi o efikasnoj mjeri jer je tu drastično smanjena potrošnja električne energije – kazao je Bilčar.

Naveo je da je od juna do avgusta 2017. godine račun za struju na Banj brdu  iznosio 1.682 KM a u istom periodu prošle godine on bio je manji za 823 KM.

Banjalučani smatraju da ove uštede ne bi trebale ići na štetu građena.

– S jedne strane je stvarno suludo da se za plaćanje struje javne rasvete daje više od milion maraka. Bolje je da se dio tog novca usmjeri za rješavanje drugih problema u gradu kao što je gradnja boljih puteva nove kanalizacije ili vodovodne mreže. S druge starne svrha rasvjete je da noću omogući ljudima da se bezbjednije  kreću tako da isključenje svetiljki stvarno ne vidim kao riješenje. Bolje je da se više ulaže u gradnju Led rasvjete to je ipak nešto trajnije ali i efikasnije – kazao je  Duško Vujaković.

Trenutno se na području grada nalazi oko 17.500 svjetiljki dok na gradskom području se nalazi oko 30 kilometara neosvijetljenih ulica, koje je potrebno osvijetliti. Na seoskom području postoji oko 5.500 svjetiljki.

Rasvjeta na selima

Petar Bilčar je podsjetio da je ovo Odjeljenje preuzelo od Centra za selo  održavanje seoske javne rasvjete.

-Bila je u jako lošem stanju i dobar dio smo obnovili a pred nama je još posla. Jedan od problema koji smo ispravljali je što su bile ugrađene svjetiljke jako lošeg kvaliteta. Dešavalao se da uđe voda u njih i ne samo što pregori ta lampa već izbaci čitavu liniju – naveo je on.

Dodao je bi uskoro trebali izabrati firmu koja bi bila zadužena za održavanje seoske rasvjete.

– Među prvim ćemo riješiti kvarove u Verićima, Golešima, Borkovićima, Jošikovoj vodi i Pavićima – kazao je Bilčar.

(Srpskainfo)