Biznis 05.04.2016.

Iskoristite društvene mreže za pronalazak boljeg posla

ČITANJE: 2 minute
posao drustvene mreze

Svi volimo društvene mreže i iako ponekad potrošimo previše vremena na njih, ispostavilo se da je vrijeme utrošeno pred računarom i telefonom zapravo dobro iskorišteno vrijeme u kojem mislimo na svoju karijeru (ako to činimo pravilno).

Prema istraživanju koje je sprovela Society for human Resource Management, 84% kompanija izjasnilo se da koriste društvene mreže prilikom zapošljavanja kandidata i “pasivnih” kandidata – osobe koje su idealne za traženi posao, ali trenutno ne traže novi posao.

Kako su zaključili u Fast Companyju, pomoću društvenih mreža povećava se vjerovatnoća da vas potencijalni poslodavci brže pronađu, ali i da vas ne zaposle ako im se ne dopada vaš sadržaj na društvenim mrežama.

Donosimo vam korisne savjete kako da vodite kvalitetne profile na društvenim mrežama iako “niste” u potrazi za novim poslom. Čak i da zaista niste, zašto se ne postaviti u poziciju u kojoj postajete najbolji kandidat za određeni posao?

Postavite prave informacije na pravo mjesto

Osnovne društvene mreže na koje se referišu kompanije prilikom zapošljavanja su Linkedin i Facebook (zatim Twitter) – Linkedin služi kako bi saznali koje vještine i znanja posjedujete, a Facebook kako bi saznali kakva ste ličnost. Iako većina nas posjeduje Facebook, važno je držati ga dosljednim i djelimično privatnim.

Ne dozvolite da društvene mreže rade protiv vas

Prema ranije spomenutom istraživanju, 43% kompanija koriste društvene mreže kako bi odabrale kandidate, dok ih 36% koristi kako bi ih diskvalifikovale zbog informacija koje se u pronašle na određenim platformama. Koristite zdrav razum i počistite svoja ne baš primjerena djelovanja – neprimjerene i uvredljive poruke, kao i fotografije koje ne bi trebalo da se nalaze na društvenoj mreži (nažalost, možda i slike neke nezaboravne razuzdane žurke). Čak vas i loša gramatika kao i pravopis mogu diskvalifikovati.

Ali isto tako, nemojte sada sve obrisati i učiniti svoju društvenu mrežu kao da pripada robotu – izrazite svoje interese, hobije i zdrave odnose s prijateljima i porodicom. To će uvijek (ako nije isfolirano) pomoći da vas kompanija prepozna kao dobrog kandidata.

(wall.hr)