Vijesti 05.07.2016.

Iskrivljene paralele: Vukova diploma iz Srpske bezvrijedna u Srbiji

ČITANJE: 2 minute

 Vukova diploma i medalje ostvarene na republičkim takmičenjima u Republici Srpskoj i BiH nemaju nikakvu vrijednost u Srbiji.

Učenici iz Republike Srpske, koji upisuju specijalizovanu srednju školu u Srbiji, neće dobiti nijedan bod na osnovu dodatnog uspjeha. Srpska i Srbija imaju sporazum o upisu učenika iz jedne države u drugu pod istim uslovima. Međutim, na primjerima u praksi se pokazalo da te veze nisu baš paralelne i iste za obe strane.

Tako Matematička gimnazija u Beogradu ne priznaje učenicima iz Republike Srpske ni Vukovu diplomu ni medalje sa takmičenja, koji nose veliki broj bodova. Za osvojeno prvo mjesto na državnom takmičenju u matematici učenik dobija 120 bodova, za drugo 100, a za treće 80, dok je Vukova diploma presudna za učenike koji imaju isti broj bodova.

U Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije kažu da sporazum predviđa priznavanje diploma o završenoj osnovnoj i srednjoj školi, diplome o dodiplomskom, specijalističkom i postdiplomskom obrazovanju, koje daju ista prava učenicima iz Srbije i Srpske.

– Sporazum ne predviđa priznavanje Vukove diplome ni bodove sa takmičenja prilikom upisa u srednju školu – potvrdili su u ovom ministarstvu.

Međutim, učenicima iz Srbije koji odluče da srednju školu upišu u Srpskoj priznaje se dodatni uspjeh.

– U konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole propisano je da učenici iz drugih država mogu da se upisuju pod jednakim uslovima kao i učenici iz Srpske. Prilikom bodovanja se uzima u obzir i poseban uspjeh u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci ili smjeru gimnazije za koje učenik konkuriše – kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Okvirni sporazum

– Sporazum o saradnji u obrazovanju je okvirni i opšti i svaka od strana potpisnica može definistati specifičnosti u pojedinim oblastima – objasnili su u Ministarstvu prosvjete RS.

(Euroblic)