Vijesti 18.12.2015.

“Islamska država” dnevno od nafte zaradi 1,5 miliona dolara

ČITANJE: 1 minuta
islamska-drzava
Teroristička organizacija “Islamska država” dnevno zaradi 1,5 miliona dolara dnevno od nelegalne prodaje nafte, a najveći dio ovog energenta prodaje se preko Turske, rekao je stalni ruski predstavnik u UN Vitalij Čurkin.

– Prodaja nafte organizovana je uz posredovanje ekonomskih struktura u sjenci, a kriijumčari kupuju naftu za gotovinu- rekao je Čurkin na sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

On je rekao da krijumčari slobodno prelaze granice i uspostavljaju direktne kontakte sa liderima “Islamske države” i ugovaraju poslove.

– U većini slučajeva, nafta se prebacuje na hiljadama brodova tankera preko graničnih prelaza “Karkamiš”, “Akčakale”, “Džilvegezi” i “Ondžupinar”- rekao je Čurkin, prenosi TASS.

Čurkin je precizirao da je u cijeli ovaj posao uključen veliki broj turskih kompanija, uključujući “Seri” u gradu Konia i “Sam Otomotiv” u Antaliji.

On je dodao da “Islamska država” počinje, takođe, da trguje fosfatima, cementom i žitaricama.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je sinoć rezoluciju kojom se obavezuju zemlje da rade na suzbijanju finansiranja i pružanja bilo kakve podrške grupama “Islamska država”, Al kaida i drugim povezanim licima, grupacijama i organizacijama.

(Agencije)